A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A BUX index április végén indult emelkedése 19 600 pont közelében ért véget. Az elmúlt hét csökkenése során a jegyzés megtörte az emelkedést támogató trendet. A Fibonacci korrekciós szintek alapján 18 910, illetve 18 490 pont közelében alakulhatnak ki támaszok, egyébként a kurzus ismét a 17 800 közelében lévő korábbi támaszokat fogja tesztelni. Ha mégis emelkedés indulna be, annak első korlátja az éppen letört trendvonal, majd a legutóbbi csúcs következhet, amely egybeesik a január 20-i illetve hó végi csúcsokkal, így erős ellenállást képez, ahol kettős csúcs alakulhat ki.

A Mol részvényeinek árfolyamát továbbra is a január 21-én indult csökkenő trend tereli lefelé. Az április végi mélypont és a legutóbbi három-négy kereskedési nap által kiépített támasz azonban már meghatároz egy emelkedő trendet is, amely a csökkenővel együtt egy egyre szűkülő háromszögbe tereli a jegyzést. Mivel az árfolyam ezzel együtt egy zászló alakzatot rajzol, arra számítunk, hogy a kurzus 16 500 forint közelében átlépi a csökkenő trend vonalát és az árfolyam emelkedésnek indulhat. A kitörés után első lépésben 17 000-ig nyílik tér, majd a vevői erőtől függően tovább folytatódhat. A formációból számítható célárfolyam 17 300 forint közelében van. Ezen a környéken húzódik a 200 napos mozgóátlag is. Ha mégis az eladói nyomás nyer, és a friss emelkedő trend letörik, a kurzus ismét tesztelni fogja a 15 680 forint közelében lévő legutóbbi mélypontot is.

Az OTP Bank részvényeinek árfolyama az április elején indult emelkedés mentén kevéssel 5300 forint fölé tudott emelkedni. Itt azonban fordulat következett be, amelynek nyomán a jegyzés letörte az emelkedést támogató trend vonalát. A vevők a korábbi támasz közvetlen közelében igyekeznek megállítani a csökkenést. Amíg a kurzus 4830 felett tartózkodik, arra számíthatunk, hogy az árfolyam felpattanhat és 5100 közelében visszatesztelheti a frissen letört emelkedő trend vonalát. Ha ezen átjutna, akkor visszatöltődhet az 5140−5203 forint között hagyott rés. Ha az épülő támasz mégis elesik, az árfolyam először 4600, majd 4400 forint közelébe csökkenhet.

A Richter részvényeinek jegyzése, miután egy elég torz, "fordított fej és vállak" formáció mentén emelkedésnek indult és a január 14-től indult csökkenő trend vonalát is átlépte, majd vissza is tesztelte, most újabb akadályba ütközött. Az akadály technikai elemzési szempontból nézve a legutóbbi csúcs, 36 000 forint közelében van. Ha ezt sikerül áttörni, az emelkedés előtt 36 700-ig nyílik tér. Itt a február 11-én letört támasz jelent akadályt, mely immár ellenállásként viselkedik. A "fordított fej és vállak" formációból számítható célár 37 000 forintra tehető.

Az Egis a márciusi sikertelen próbálkozás után sikerrel áttörte a 19 310 forint közelében lévő ellenállást. A következő akadály 21 010 közelében húzódik, a legutóbbi csúcs képében. Amennyiben a kurzus ezt is átlépné, 21 400 lehet a következő akadály, ezt követően pedig 22 260 közelébe folytatódhat az emelkedés. Amennyiben "kettős csúcs" alakul ki, a jegyzésben korrekció indulhat. A korrekció potenciális célja a 19 815, illetve 19 310 forintnál található korábbi ellenállás lehet.

Kép: Napi grafikonok