Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A letelepedési üzlet legaktívabb szereplője változatlanul a Hungarian State Debt Fund (HSSDF), amely Kínában több száz személyes hálózata révén 2013-ban 415, idén 1509 kötvényt adott el (a már említett 1783 darabból), 250 ezer euróért és további 40 ezer euró jutalékért.

A cég közleményben üdvözölte a letelepedésikötvény-program legutóbbi, karácsony előtt elfogadott módosítását. Ebben - amellett, hogy az Országgyűlés az eddigi 250 ezer euróról 300 ezerre emelte a kötvény összegét - egyértelműen leszögezték, hogy az egyes országok állampolgárai csak az adott országra szóló hivatalos engedéllyel rendelkező cégnél jelentkezhetnek kötvényért. (A háttérben ugyanis kemény harc folyt a kínai állampolgárokért, illetve az egyes cégek hazai lobbistái között.)

A HSSDF mellett a piac komoly szereplője az orosz piacon működő VolDan, iletve az Indiára szóló engedéllyel rendelkező Innozone Ltd is, míg a Szingapúrt célzó - de állítólag inkább a százazföldi kínaiakra kacsingató - cég engedélyét visszavonták.

A program eddig több, mint 500 milió euró értékű állampapírpiaci keresletet hozott a magyar államnak, még ha nem is igazán olcsón. A jelenlegi kamatszint ugyanis alig egy százalékkal kedvezőbb az ÁKK számára a piacinál, miközben a jelentkezők - akiknek a többsége persze nem letelepedni akar Magyarországon, hanem csak az EU-ban szabad mozgásra jogosító okmányokra vágyik - a számukra elbukott kamatot és a díjat is figyelembe véve mintegy 70 ezer euróért jutnak a letelepedés jogához.