A több mint 8 milliárd forintos adósságcsökkenésből 3,3 milliárdot tett ki a beruházásokhoz kapcsolódó számlák kifizetése, az ettől független beszállítói tartozások pedig mintegy 5 milliárddal csökkentek. Ha az eddig jellemzően havi 2,5-3 milliárdos tartozásnövekedést is figyelembe vesszük, akkor a beruházásokhoz kapcsolódó számlákon túli csökkenés még markánsabb, eléri a 8 milliárd forint körüli értéket.

A legnagyobb adósok listáját vezető intézmények közül néhány élen járt most a tartozások csökkentésben. A Honvédkórház 3,2 milliárdos novemberi tartozása év végére 2 milliárdra, a Pécsi Tudományegyetem 2,2 milliárdja 830 millió forintra zsugorodott. A Szegedi Tudományegyetemen is csaknem 800 millió forinttal vágták vissza az adósságot, amely így már alulról közelíti az egymilliárdot. A Fejér megyei Szent György kórházban 840, a Szent Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei oktatókórházban 690 millió forintnyi adósság kifizetésével értek el 800 milliót alig meghaladó adósságállományt.

Kik nem tudnak szabadulni az adósságcsapdából?

A mintegy száz kórházból tízben továbbra is meghaladja az egymilliárd forintot a tartozásállomány, a már említett Honvédkórház mellett a Debreceni Egyetem, a budapesti intézmények közül a Péterfy Sándor utcai kórház, és nagy megyei kórházak találhatók ezen a listán.

Az adósságcsökkenés fedezete az év végi kasszasöprés volt - mondta lapunknak Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség volt elnöke, kiemelve, hogy mivel a járóbeteg-szakellátás háromnegyed része kórházakhoz kötött, ezért az erre a területre juttatott 4,7 milliárd forint jelentős része is a kórházakhoz folyt be.

A év végi kasszasöprésnél 7 milliárd forintot osztottak ki 339 intézmény között, 4,7 milliárdot járóbeteg-szakellátásra, egymilliárdot várólista csökkentésre, 800 milliót az onkológiai diagnosztikában vállalt többlet tevékenységre, 500 millió az egynapos ellátások ösztönzésére kaptak az intézmények.

Arra a felvetésre, mely szerint a kórházak készpénzt tartalékoltak korábban s netán ebből fizettek volna most az év végén, Rácz úgy reagált, hogy ezek a tartalékok az uniós beruházásokhoz kapcsolódó kötelezettségekkel függtek össze, és erre is fordították az intézmények.

Ha csökkent, miért nem érzik a beszállítók?

Meglepetésként érte a jelentős adósságcsökkenés az Orvostechnikai Szövetséget (OSZ) - tudta meg lapunk. Rásky László főtitkár ugyanis úgy tudja, az OSZ tagvállalatainak továbbra sem fizetnek a kórházak pénzhiányra hivatkozva.

Rácz Jenő ugyanakkor természetesnek tartja, hogy a beszállítók nem érzékelnek változást ekkora tartozásállomány mellett, hiszen a ki nem fizetett számlák értéke a csökkenéssel együtt is meghaladja a 38 milliárd forintot.