A múlt héten 24 073,4 milliárd forintra csökkent központi költségvetés adóssága az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. adatai szerint. Ez az előző héthez képest 130,7 milliárd forintos mínusz, ám 2074,9 milliárd forintos növekedés 2013 utolsó napjához képest. Az idén bevezetett ESA2010-es módszertan szerint tavaly az év végén 73,7 százalék volt a központi költségvetés GDP arányos adóssága - ez a mutató jelenleg 76,6 százalékon áll.

A kormány tervei szerint az adósságcél eléréshez az év utolsó napjára 23 628 milliárd forintra, a GDP 74,8 százalékra kell csökkenteni a központi költségvetés adósságát, ami azt jelenti, hogy az előttünk álló öt hétben összesen még 445 milliárdot kell faragni a költségvetés adósságából.

Kép: Napi.hu

Az adósság csökkentésének több eszköze is van - az utolsó hetekben csökkentik a kibocsátásokat, pár napra visszavásárolják egyes euró alapú államkötvények állományát, illetve az évközi mértéknél alacsonyabbra csökkenti a jegybankban vezetett kincstári betéti számla többletét - ezen intézkedések együttesével biztosítható, hogy ha csak pár napra is, de teljesüljön az adósságcél. Mindez részben csak könyvelési trükk, hisz borítékolható, hogy 2015 első hetében az ÁKK masszív kötvényeladásokba kezd, ahogy ezt láthatunk az idén is.

Kép: Napi.hu

Az ÁKK csak a költségvetési szektor adatairól közöl heti rendszerességgel adatokat - a teljes államadósság-adatokat az MNB negyedévente közli. Eszerint a harmadik negyedév végén a bruttó államadósság a 25 112 milliárd forint volt, vagyis központi költségvetésen kívüli alrendszereknek (önkormányzatok, elkülönített alapok) adóssága 633 milliárd forint volt (a GDP 2 százaléka) szemben az év eleji ezer milliárd forint körüli értékkel.