Szeptemberben az előző hónapokhoz képest tovább csökkent a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi ára, előbbiért átlagosan 347, utóbbiért 349 forintot kellett fizetnünk literenként a KSH adatai alapján. Ez a gázolaj esetében az eddigi rekorder januárnál (353 forint) is jobb, a benzin esetében még nem érte el az akkori mélyponton fizetendő 334 forintos árat. (Októberben még olcsóbb lett az üzemanyag, legutóbb a benzin átlagára 326-327 forintra, a gázolajé 336-337 forintra enyhült, de erre a hónapra még nincs elérhető KSH-statisztika.)

Más képet kapunk ugyanakkor, ha éves bázison nézzük az árak közötti különbséget, ebben a tekintetben ugyanis a szeptember a rekorder. A benzin 73, a gázolaj pedig 77 forinttal került kevesebbe, mint egy évvel korábban. Mindeközben 5,8 millió liter benzinnel és 23,4 millió liter gázolajjal tankoltunk többet, mint az a NAV friss jövedéki statisztikájából kiderül.

Sok pénz maradt a zsebekben

Az üzemanyag-fogyasztás volumene számos tényezőtől függ és az ár csak az egyik. Meghatározza a bérek színvonala - és ezzel együtt a teljes kiskereskedelmi forgalom -, illetve az egyes gazdasági ágazatok teljesítménye. Mivel Magyarországon jelenleg mindezek javuló képet mutatnak, önmagában is hajtva az üzemanyag-fogyasztást, érdemes megnézni, hogy mennyivel kellene többet fizetnünk a kutaknál abban az esetben, ha a jelenleg eltankolt mennyiséget az egy évvel korábbi árakon kellett volna finanszíroznunk.

A különbség óriási, 2014 novembere (az olajáresés kezdete) és idén szeptember között 207 milliárd forint, vagyis elvben ennyi maradt a lakosságnál, a cégeknél és persze a kormányzati szektorban. A havi bontásból az is látszik, hogy ez az összeg szeptemberben volt az eddigi legmagasabb, 31,1 milliárd forint.

Több marad minden másra

A 207 milliárd forint ötöde annak, amennyi a devizahiteles-elszámolás következtében a lakosságnál maradt és több mint duplája az egy hónap alatt eldohányzott és elivott összegnek, vagyis kiskereskedelmi léptékben sem elhanyagolható mennyiség.

Akkor is sokat spóroltunk, ha az aktuális árakkal és fogyasztással kalkulálunk, mivel az elégetett üzemanyag menniysége nem bővült annyival, mint amennyivel az árak mérséklődtek. Így számolva 50 milliárddal hagytunk kevesebbet a kutaknál tavaly november és idén szeptember között éves bázison. A benzinfogyasztás 1,52 milliárd liter volt a 11 hónap alatt, 4,4 százalékkal, illetve 64,5 millió literrel több, mint egy évvel korábban. Gázolajból 2,64 milliárd litert vettünk, 306,8 millió literrel, 13,1 százalékkal többet. A gázolajfogyasztás dinamikusabb bővülése a gazdasági növekedés - a szállítási igények ezzel együtt járó bővülése -  és a dízelautók részarányának emelkedése miatt érhető.

Az október várhatóan még ennél is vaskosabb számokat hozhat, tekintve, hogy az üzemanyagárak tovább mérséklődtek.