A jegybank adatai szerint a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal Magyarországon lebonyolított vásárlási tranzakciók száma meghaladta a 112 milliót 2015 negyedik negyedévében, ez 21 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A tranzakciók értéke csaknem 27 százalékkal növekedve, 841 milliárd forintot ért el.

A fizetési kártyák száma kismértékben, 57 ezerrel nőtt a tavalyi év folyamán, megközelítve a 9 milliót. Az érintéses funkcióval rendelkező kártyák száma viszont egy év alatt 30 százalékkal emelkedett, és már mintegy 4,8 millió darab érintéses kártya van forgalomban.

A kereskedőknél lebonyolított fizetési kártyás vásárlási forgalom több mint 38 százaléka történt érintéses fizetéssel a tavalyi negyedik negyedévben, ami az összérték közel 24 százalékát tette ki. Az érintéses kártyás vásárlások száma 2,4-szeresére (41,4 millióra), értéke 2,8 szorosára (közel 180 milliárd forintra) nőtt 2014 negyedik negyedévéhez képest.

A kártyákat elfogadó POS terminálok száma meghaladta a 101 ezret tavaly év végén, és ezek több mint 62 százaléka támogatja az érintéses fizetéseket. Az internetes elfogadóhelyek száma 12 százalékkal, 8300-ra nőtt a negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest.

A kártyás fizetési forgalmon belül a betéti kártyák használata dominál a hitelkártyákkal szemben: a betéti kártyás vásárlások darabszámban és értékben is az összes kártyás vásárlási forgalom mintegy 85 százalékát tették ki tavaly.

Az internetes vásárlási forgalom dinamikusan nőtt tavaly - darabszámban közel 41 százalékkal, értékben mintegy 52 százalékkal -, ugyanakkor az összforgalomhoz viszonyított aránya továbbra is alacsony. A kártyás készpénzfelvételek száma stagnált tavaly, a tranzakciók átlagértéke mintegy 3 ezer forinttal, 66 ezer forintra nőtt.

Az MNB adatai szerint a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal 2015 harmadik negyedévében közel 6 ezer visszaélést követtek el, amelyekkel 244 millió forint kárt okoztak. Az előző év azonos időszakához viszonyítva a visszaélések száma és az okozott kár értéke egyaránt több mint másfélszeresére emelkedett, azonban a fizetési kártyás összforgalomhoz viszonyítva továbbra is alacsony az arányuk.

A visszaélések túlnyomó többsége - az esetek 81 százaléka, az okozott kár értékének pedig 90 százaléka - kapcsolódott a nemzetközi tranzakciókhoz, míg a visszaélések típusa szerint elsősorban a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő, alapvetően internetes tranzakciók érintettek. A hazai kártyaelfogadói hálózatban elkövetett visszaélések száma 928 volt, összértékük 53,5 millió forintot tett ki, 40 százalék körüli mértékben nőtt 2014 harmadik negyedévéhez képest.

A pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák száma kismértékben, 100 ezerrel csökkent, az év végén meghaladta a 10,3 milliót.

A 2015 negyedik negyedévében lebonyolított egyedi és csoportos forintátutalások száma 2,8 százalékkal, 78,6 millióra emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a tranzakciók összértéke 15,3 százalékkal nőtt, 151,1 milliárd forintra.

A csoportos beszedések darabszáma 17 millió volt, közel azonos a 2014 negyedik negyedévivel, összértékük 9 százalékkal emelkedve megközelítette a 180 milliárd forintot.