Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2014 IV. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások mindössze 1,9 százalékkal emelkedtek az előző év IV. negyedévéhez viszonyítva - közölte a KSH. A beruházások teljesítményértéke folyó áron 1787 milliárd forintot tett ki. 2014. év egészében a nemzetgazdasági beruházások 14,0 százalékkal nőttek. A nemzetgazdasági ágak többségében bővülés következett be.

A beruházási tevékenység IV. negyedévi 1,9 százalékos növekedésén belül a gép- és berendezés-beruházások 6,9 százalékkal bővültek, míg az építési beruházások 1,6 százalékkal csökkentek. Az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 2014 IV. negyedévében a beruházások 0,2 százalékkal nőttek.
2014 IV. negyedévében a beruházási teljesítményérték növekedéséhez elsősorban a nagy súlyú szállítás, raktározás ág beruházásainak 19 százalékos volumenbővülése járult hozzá. Az ágazaton belül főként a vasút- közút- és autópálya-építések, a nagyvárosi közlekedési hálózatok fejlesztése, valamint a járműparkok korszerűsítése jelentős. A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység beruházási teljesítménye emelkedett a legnagyobb mértékben (33,0 százalék), ami egyedi nagyberuházásnak köszönhető. A kórházak bővítése, felújítása következtében jelentősen bővültek a beruházások a humán-egészségügy, szociális ellátás nemzetgazdasági ágban (17,1 százalék). A Regionális Operatív Program keretén belül megvalósuló fejlesztések eredményeként nőtt a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (15,7 százalék) beruházási teljesítménye. Emelkedett még a beruházások volumene a kereskedelem (13,9 százalék), az energiaipar (11,6 százalék) és a mezőgazdaság (10,5 százalék) nemzetgazdaság ágakban.

A beruházások közel egyharmadát adó feldolgozóiparban mért 4,1 százalékos csökkenés elsősorban a - járműgyártás, valamint a gumi, műanyag termék gyártás miatti - bázishatás következménye. Az alágak közül számottevő a beruházás volumenbővülése az élelmiszeripar, gyógyszeripar, a vegyi anyag, termék, valamint a számítógép, elektronikai optikai termékek gyártás területén. Szintén a magas bázisnak az eredménye a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás 30,6 százalékos visszaesése. Ezen kívül csökkentek még a beruházások a pénzügyi, biztosítási tevékenység (21,5 százalék), az oktatás (15,7 százalék), valamint az egyéb szolgáltatás (9,2 százalék) területén.

2014-ben 5216 milliárd forintot költöttek beruházásra, összehasonlító áron 14 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A gép- és berendezés beruházások 23,9 százalék, az építési beruházások 8,6 százalékkal emelkedtek. A 19 nemzetgazdasági ág közül 17 ágban volumenbővülés figyelhető meg. Éves szinten a legnagyobb növekedés a szállítás, raktározás (28,2 százalék), az építőipar (27,6 százalék) és az egészségügy (27,0 százalék) ágakban valósult meg. A legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar beruházásai 12,7 százalékkal emelkedtek, ami elsősorban a járműgyártáshoz kapcsolódó beszállító ágazatok beruházásaiban tapasztalt bővülésnek tudható be. A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül jelentősen nőttek még a beruházások a művészet, szórakoztatás, szabadidő (24,4 százalék) és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység (22,1 százalék) ágakban. Az egész évre jellemző csökkenés a pénzügyi, biztosítási tevékenység (9,9 százalék) és az oktatás (7,4 százalék) nemzetgazdasági ágakban volt.