Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A naptárhatással kiigazított adatok alapján a kivitel és a behozatal volumene egyaránt 11 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. Így első három hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete 2,5 milliárd euró volt.

Idén márciusban a kivitel értéke 9,5 milliárd euró (2931 milliárd forint), a behozatalé 8,5 milliárd euró (2628 milliárd forint) volt.

A hónapban a külkereskedelmi aktívum 21 millió euróval nőtt, és 978 millió eurót tett ki. (Az egyenleg 22 millió euróval magasabb az első becslésben közölt értéknél.)

A forgalom forintban mért árszínvonala kivitelben 2,0, behozatalban 3,4 százalékkal nőtt. Így a cserearány 1,4 százalékkal romlott, főleg az energiaárak növekedése miatt. A forint az euróhoz képest 0,5 százalékkal erősödött, a dollárhoz képest 3,4 százalékkal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök előző év márciusi áron számított kereskedelme a kivitelben 16, a behozatalban 19 százalékkal emelkedett. A közúti járművek exportja 17, importja 15 százalékkal nőtt. Mindkét irányban a személygépkocsi és gépjárműalkatrész-forgalom emelkedése dominál.

Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportvolumene és importvolumene is közel hatodával bővült. Importban a motoralkatrészek, exportban a motorok, motoralkatrészek és generátorok forgalma lett nagyobb. A villamos gép, készülékek és műszerek importja közel ötödével, exportja több mint tizedével nőtt. Behozatalban az elektronikus integrált áramkörök, kivitelben az áramkör kapcsolására és védelmére szolgáló készülékek kereskedelme élénkült számottevően.

A feldolgozott termékek exportvolumene 17, az importé 13 százalékkal bővült. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kereskedelme mindkét irányban közel hatodával emelkedett. Az egyéb vegyi anyag és termék exportja több mint felével nőtt, elsősorban a növényvédő szerek kivitele élénkült. Számottevően - csaknem ötödével - nőtt az egyéb fémtermékek, azon belül a vas és acél készáru exportja, és az importforgalom is jelentősen, közel hatodával bővült.

Az energiahordozók importvolumene 36 százalékkal emelkedett. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala több mint harmadával bővült. A gáz importja több mint felével nőtt az előző évhez képest. A villamos energia behozatalában számottevő változás nem volt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 19, az importé 4,7 százalékkal nőtt. A gabona és gabonakészítmények exportja közel kétharmadával emelkedett, a búza és a kukorica forgalmának növekedése miatt. A hús és húskészítmények exportja kismértékben visszaesett, importja azonban harmadával nőtt a sertéshús behozatalának bővülése miatt, Németország, Spanyolország és Lengyelország irányából - írta a KSH.