Az iparági béregyeztetések hagyományosan januárban vannak, ám mivel a lánc ezúttal ősszel állapodott meg a szakszervezettel, ráadásul úgy, hogy azonnal érvényesíti is az emelést, alaposan srófolja a fizetési szintet indirekt módon más láncoknál is. Ennek ellenére még nem hallani arról híreket, hogy a többi áruházlánc követné az Auchan meglehetősen váratlan lépését - írta a lap.

Megfigyelők szerint a láncok zöme most még kivár, hogy mekkora szakmai minimálbér-emelésre szánja el magát a kormány, nehogy idejekorán "túlajánlják" magukat. Ugyanakkor már nem sok terük maradt a lavírozásra. A hírek szerint ugyanis a kormány is az Auchanéhoz hasonló mértékű emelésen gondolkozik - ennyiben a francia lánc elébe ment a kormánydöntésnek, ráadásul a lánc így pozitív képet tud magáról mutatni kifelé - írta a Népszabadság

Az ismert problémák, valamint a kiskerforgalom növekedése ellenére a láncok mindeddig ellenálltak a fizetésemelésnek. Ezt a patthelyzetet törte meg az Auchan lépése, aminek következménye, hogy a versenytársaik immár csak ideig-óráig odázhatják el a bérfejlesztést.