A közép-kelet-európai ipari szektor recessziója a jelek szerint túljutott a mélypontján és a növekedés Magyarországon lehet a legmeredekebb - áll a BNP Paribas bankcsoport feltörekvő piaci helyzetelemzésében. A markáns fellendülés pedig nem csak a gyenge bázishoz köthető. A magyar vállalatok ugyanis más országoknál erőteljesebben építették le a raktárkészleteiket és ez támogathatja majd az ipari termelés gyorsabb felfutását.

A BNP Paribas bankcsoport legújabb felzárkózó piaci helyzetelemzése szerint a második negyedév óta beérkező vezető jelzőszámok arra vallanak, hogy "egyre kevésbé komor" a térség ipari termelésének kilátása, a bázishatások révén október-novembertől már növekedhet is az ipari kibocsátás éves összevetésben a legtöbb országban.

Ez a teljes körű gazdasági kibocsátásnak is jót tehet, tekintettel arra, hogy az ipar "viszonylag nagyon fontos" szerepet játszik a térség gazdaságaiban - áll az elemzésben.

A BNP Paribas elemzői szerint térségi összehasonlításban egyelőre Lengyelország teljesít a legjobban: itt az ipari termelés visszaesése éves szinten 5 százalékra lassult az elmúlt időszakban. Romániában is már egyszámjegyű az éves csökkenési ütem, Csehországban pedig most lassul a 10-15 százalékos sávba.

Jóllehet a magyar ipari termelés értéke még mindig 20 százalék körüli ütemben esik éves összehasonlításban, a csökkenés üteme az utóbbi időben "még Magyarországon is enyhült valamelyest", áll a BNP Paribas hétfőn kiadott térségi helyzetelemzésében.

A ház szakértőinek előrejelzése szerint az ipari kibocsátási folyamatok a közlejövőben tovább közelítenek egymáshoz, ami azt jelenti, hogy Lengyelország viszonylagos túlteljesítése elenyészik, miközben a magyar ipari termelés fellendülése a legmeredekebb lehet a térségen belül.

Ez utóbbi fő mozgatóerejét nem csupán a bázishatások adják majd, jóllehet e hatások nyilvánvalóan sokkal erőteljesebb termelésnövekedést tesznek lehetővé éves összevetésben azokban a gazdaságokban, amelyek a legsúlyosabb visszaeséseket szenvedték el.

Magyarország esetében azonban az is tényező lesz, hogy a magyar feldolgozóipari cégeknek - amelyek a térségen belül a legnagyobb mértékben fogták vissza termelésüket az év eleje körül - sikerült csökkenteniük raktárkészleteiket is.

Ezzel szemben a lengyel vállalatok jelentősen növelték készleteiket abban az időszakban, amikor a végfelhasználás éppen összeomlott, és ezeket a készleteket még értékesíteni kell, mielőtt fenntarthatóbb fellendülés kezdődhetne a lengyel ipari szektorban, áll a BNP Paribas hétfői elemzésében.

Már más nagy londoni házak is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a közép-európai EU-térség ipari szektora a kilábalás küszöbén áll.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének legutóbbi feltörekvő piaci elemzése szerint Közép-Európa - elsősorban is Magyarország és Lengyelország - az idei első-második negyedévben elérte a jelenlegi ciklus mélypontját - számol be az MTI-Ecó. A cég szakértői szerint a két országnak az idei év első felében lezajlott valutaárfolyam-gyengülés "jelentős versenyképességi lökést" adott, és ennek révén a következő időszakban "kellemes meglepetésekre" is lehet számítani ipari szektoraikban.