Az általános, 10 százalékos rezsicsökkentéssel újabb akadály került a napelemes rendszerek terjedése elé: a szociális szempontok indokolhatósága mellett az intézkedés nem kívánt mellékhatásként visszaveti a lakosság önerőből való megújuló-beruházásait - közölte a MANAP Magyar Napelem Iparági Egyesület. Az itthoni napelemes piac európai viszonylatban továbbra is gyerekcipőben jár, a területen működő kkv-k egyetlen kiszámítható - bár kicsi - piacát, a lakossági szegmenst a rezsicsökkentés, illetve az újabb, ezzel kapcsolatos tervezetek évekkel "küldhetik vissza" a múltba. A cégek és intézmények napelemes beruházásai az egyesület szerint továbbra is a nehezen kiszámítható, rapszodikus EU-s támogatásoktól függnek.

A napelemek elmúlt évekbeli jelentős árcsökkenése a kulcsrakész rendszerek árában is jelentős csökkenést eredményezett, aminek eredményeképpen a MANAP szerint a magyar lakossági áramárak mellett 8-11 év megtérülést eredményezhettek a lakossági napelemes beruházások. Mindez már nemcsak az erősen környezettudatos és fizetőképes rétegek számára tette vonzó befektetési alternatívává az ilyen rendszereket. Az áramárak és rendszerhasználati díjak egységes 10 százalékos csökkentése azonban éppen ekkora mértékben rontja a megtérülési időt, további hasonló lépések pedig az elmúlt évek napelempiaci árcsökkenését tehetik semmissé a lakossági beruházók szemszögéből.

Az egyesület szerint a lépés leghúsbavágóbb aspektusa, hogy az egyetlen olyan réteget tántorítja el a napelemes beruházásól, amelyek saját pénzből, támogatás nélkül, piaci alapon fektetnének zöld energiába, ami ezen a területen szinte példa nélküli. Az általános csökkentés mellékhatásait egy sávosan differenciált intézkedéssel lehetne kiküszöbölni, illetve a MANAP javasolja, hogy párhuzamosan egy, a megújulók alkalmazását segítő kiegészítő intézkedés (pályázat, vagy kedvezmény) is induljon a lakosság számára, amellyel legalább a beruházási kedv intenzitása megmaradhatna.