Az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer napkollektor-rendszerek kiépítését támogató alprogramjára beérkezett, összesített igények lefedik a rendelkezésre álló, a nemzetközi szén-dioxid kvótaértékesítés bevételeiből finanszírozott 2,97 milliárd forintos keretet. A szaktárca a május 15-ig meghosszabbított határidő lejártának megfelelően lezárta a konstrukciót, a később benyújtott pályázatokat automatikusan, érdemi vizsgálat nélkül elutasítják. A kiírásra összesen 5686 pályázat érkezett be, ebből mostanáig több mint 2300 darabot bíráltak el kedvezően - a fennmaradók értékelése folyamatban van.

Amint arról beszámoltunk, az október végétől elérhető lakossági pályázat megélénkítette a napkollektorok és azok telepítése iránti keresletet a vállalkozók szerint.

A "Megújuló energiahordozó felhasználását elősegítő, használati meleg víz előállítását és fűtésrásegítést szolgáló napkollektor-rendszer kiépítése alprogram" című pályázat határidejét előbb a múlt év végén tolták ki március 31-ére, majd meghosszabbították május közepéig. A hosszabbítások oka az volt, hogy a vártnál lassabban haladt a keret kimerítése: az elmúlt év végén több mint 50 százalék, ez év elején pedig a források egyharmada még nem volt lekötve.

Mire lehetett igényelni?

A pályázati forrás a teljes beruházási érték 50 százalékát fedezheti, de lakásonként legfeljebb 800 ezer forint támogatás volt elnyerhető. A munkadíj nem lehet több a támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költség 30 százalékánál. A telepítendő napkollektor-rendszernek szervesen illeszkednie kell az épület meglévő gépészeti rendszeréhez és egész évben működőképesnek kell lennie.

A támogatható tevékenységek közé tartozik - a lakóingatlan építési technológiájától függetlenül - a napkollektorból és csatlakozó elemekből álló rendszer beszerzése és telepítése is. Pályázatot magánszemélyek és maximum 12 lakásos társasházak nyújthatnak be. Fontos, hogy a pályázaton kizárólag teljes épület vehet részt, vagyis társasházi lakás külön nem indulhat. Ez azt jelenti, hogy hiába tenne valaki az erkélyére, teraszára saját napkollektorokat - például azért, mert a többi tulajdonossal nem tud dűlőre jutni -, arra nem vehető igénybe támogatás.