Európában egyetlen nap alatt csaknem ezer ember betegszik meg gümőkórban. Főként a multirezisztens és a fokozottan gyógyszer-rezisztens (több antibiotikumnak is ellenálló) tuberkulózis (tbc) jelent kockázatot arra nézve, hogy a tbc-t 2050-ig eltüntessék Európából. Globálisan 27 országot tartanak számon, ahol a multirezisztens tbc súlyos gondot okoz, közülük 15 ország tartozik a WHO európai régiójához. Ezekben az országokban becslések szerint 76 400 beteg szenved több gyógyszernek ellenálló tuberkulózisban - olvasható az Országos Epidemiológai Központ hírlevelében.

Ezért is aggasztóak a számok

A térség korlátozott laboratóriumi kapacitása miatt a megbetegedéseknek még a felét sem diagnosztizálják, és a jelentések szerint a multirezisztens tbc-ben szenvedő betegek csupán felénél sikeres a terápia. A fokozottan gyógyszer-rezisztens tbc-ben szenvedő betegek esetében a sikeres kezelés aránya még alacsonyabb, csupán negyedük gyógyul meg teljesen.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) igazgatója úgy véli, ha nem sikerül a multirezisztens tuberkulózist korán diagnosztizálni és hatékonyan kezelni, az nem csupán a betegek életét kockáztatja, hanem kikövezi az utat a fokozottan gyógyszer-rezisztens tuberkulózishoz is. Emiatt alapvető fontosságú, hogy az egészségügyi dolgozók egész Európában képesek legyenek az ilyen betegeket támogatni végig a teljes kezelés alatt, és biztosítani a terápia sikeres befejezését.

Két évről két hétre kell csökkenteni a kezelést

Haladéktalanul új antituberkulotikumokra van szükség, amelyekkel rövidebb és hatékonyabb a kezelés és minden beteget el kell érni - hangsúlyozza Jakab Zsuzsanna, WHO európai regionális igazgatója. Az elmúlt 40 év alatt most először váltak elérhetővé tbc elleni új gyógyszerek, de ezek indikációs területe csupán speciális betegcsoportokra korlátozódik. Jelenleg más gyógyszerek klinikai kipróbálása is folyik. Az új terápiák egyik kulcsfontosságú célja az kell legyen, hogy a kezelés időtartama két évről két hétre csökkenjen.