Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén január 1-jétől a nyugdíjfolyósító hivatalból intézi a nyugdíj melletti munkavégzés révén szerzett, nyugdíjjárulék alapját képező kereset szerint járó nyugdíjemelést - amelynek mértéke a tavalyi évben szerzett éves kereset 1/2400-ad része - idézi a portál a szakembert. (2017 előtt ezt a speciális bónuszt külön kérvényezni kellett.)

Idén január 1-jétől az emelés végrehajtása hivatalból az ONYF Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (november 1-jétől: a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága) feladata, amelyre a törvény két határidőt szab: szeptember 30-áig kell az emelést végrehajtani, ha kizárólag munkaviszonyból vagy hasonló jogviszonyból származik a kereset, míg a határidő október 31-e, ha egyéb jogviszonyokat (például vállalkozói, megbízási, stb.) is figyelembe kell venni. Az emelés január 1-jére visszamenőleges.

Erről a nyugdíjtörvény is rendelkezik:

  • Az öregségi nyugellátásban részesülő személy - ideértve azt a személyt is, akinek nyugellátása szünetel - nyugellátását a sajátjogú nyugdíjasként történt foglalkoztatása, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként végzett kiegészítő tevékenysége alapján a naptári évben elért, nyugdíjjárulék-alapot képező kereset, jövedelem összege egytizenketted részének 0,5 százalékával - a jövedelem megszerzését követő naptári év január 1-től - növelni kell. A nyugdíjnövelés kiszámítása során az a nyugdíjjárulék-alapot képező kereset, jövedelem vehető figyelembe, amely után az előírt nyugdíjjárulékot megfizették.
  • A nyugdíjnövelést a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv hivatalból állapítja meg a nyugdíjjárulék-alapot képező kereset, jövedelem megszerzését követő naptári év

A fentiek alapján a novemberi nyugdíj összegének már tartalmaznia kell az előző évi munkavégzéssel elért növelést is - hívja fel a figyelmet Farkas András.

Miután ez a havi emelés jellemzően azonban csak néhány száz forintos, könnyen lehetséges, hogy a novemberi nyugdíja már tartalmazza ezt az emelést.

Ha mégsem tartalmazná a kompenzáció ezt az összeget, akkor a nyugdíjfolyósítónál a nyugdíjfolyósítási törzsszámára hivatkozással kell reklamálnia, ki fogják javítani a hibát.