Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár sokat az új autógumikra esküsznek egy abroncs élettartama 10 év, ráadásul egy olyan gumi, amelyet 5 éven keresztül nem szereltek fel, pont olyan mint az új (persze csak ha megfelelően tárolták) - hívja fel a figyelmet a Magyar Gumiabroncs Szövetség.

Az abroncsok öregedését különböző kémiai és fizikai folyamatok váltják ki. Ennek kivédésére a gyártás során olyan speciális adalékanyagokat vegyítenek a gumikeverékbe, amelyek meggátolják az oxigénnel és ózonnal történő, az abroncs teljesítményét csökkentő kémiai reakciókat.  Ezeknek az adalékoknak köszönhető, hogy a szakszerűen tárolt abroncs akár több évig sem veszít felhasználhatóságából, képességei pedig megegyeznek a gyárból frissen kikerültekkel.

Lényeges azonban megkülönböztetni az új és a frissen gyártott kategóriát. Utóbbival azokat az abroncsokat jelölik, amelyeknél a gyártástól számítva legfeljebb 3 év telt el. A maximum három éve gyártott abroncs a "frissen gyártott", míg a 3-5 éve gyártottnál használható az "új" megnevezés.

Az autósok egészen nyugodtan vehetnek jó állapotú hat éves gumit, de csak négy évre - írja a szervezet.

Az abroncs koráról a DOT-jelölés ad felvilágosítást. A DOT szám utolsó 4 karaktere árulja el a gyártás időpontját. Ebből az utolsó 4 számjegyből az első kettő a gyártási év adott hetét, a második kettő a gyártási évet jelöli.