A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Lenullázná a települések teljes adósságát az állam, az ügyben heteken belül érdemi döntés születhet − legalábbis erről terjedtek el hírek Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár szavai alapján. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy az elsőre negatívnak tűnő hír valóban annyira rossz az OTP-nek, mint ahogy azt első hallásra gondolhatnánk − véli Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. Korábban ugyanis már volt szó arról, hogy teljesen leírják az önkormányzati hiteleket, erre azonban a nemzetközi hitelminősítők úgy reagáltak, hogy nem jó ötlet, hiszen ez államcsődöt jelentene náluk. Márpedig a magyar kormány vélhetően nem kockáztatna meg egy ilyen lépést, így szinte biztosan más megoldás lesz, ha végül a leírás mellett döntenek.

Mindezek ellenére fontos lehet, hogy mi lesz az önkormányzati hitelekkel, hiszen az OTP még mindig jelentős állománnyal rendelkezik a cég legutolsó adatai szerint. Tavaly december végén az 5000 főnél kisebb lélekszámú önkormányzatoknak az állam vissza nem térítendő támogatást nyújtott a 2012. december 12-én fennálló adósságuk (hitelek, kötvények, váltók) teljes visszafizetéséhez. Az OTP Bank esetében 957 önkormányzat összesen 28,8 milliárd forintnyi adósságát törlesztette így. Az idén június végén pedig az ötezer fő feletti önkormányzatok adósságának állami átvállalása történt meg. Az OTP esetében 192, ötezer fő feletti önkormányzat összes hitelállománya 245 milliárd forintot tett ki 2012. december végén, amiből az állami adósságátvállalás 142,6 milliárd forintnyi összeget érintett (2012. december 31-i árfolyamon). Ebből 41,5 milliárd forintnyi összeget előtörlesztettek, 101,2 milliárd forintnyi állományt refinanszíroztak. Kuti szerint a befektetők számára sokkal fontosabb, hogy mi lesz a devizahitelek sorsa, illetve még a negatív hírek között lehet említeni az ingyenes készpénzfelvétel tervezett lehetőségét is. Ezeket azonban jórészt már beárazta a piac, hiszen régóta tudottak, így inkább csak a mérték lehet kérdéses.

Egyre rosszabb hírek érkeznek az orosz piac felől is. Helyi források szerint a moszkvai központi bank a negyedére akarja leszorítani a fogyasztási hitelek kamatát, de a pénzügyminiszter szerint olcsóbbá kell tenni a vállalati kölcsönöket is. Az orosz jegybank ezzel próbálna meg leszámolni a fedezet nélküli fogyasztási hitelek esetenként 45−60 százalékot elérő kamatával. Az átlag 40 százalékot fokozatosan, 2016-ra 10-15 százalékra tervezik leszorítani. Ezt azzal remélik elérni, hogy az évi 45−60 százalékot felszámító bankoknak a hitelösszeg 300, e fölött 600 százalékát kell elhelyezniük egy tartalékalapba. Mindez azonban a bankokat nem éri váratlanul, hiszen az orosz jegybank elnöke ezt már korábban is közölte, és az OTP például figyelmeztetett is ennek veszélyére a féléves gyorsjelentésében.

A tervezett orosz lépés főleg annak fényében nem túl jó hír, hogy az orosz leánybank gyengélkedése már második negyedéve folytatódott. Az április−júniusi időszakban ugyanis az adózott eredmény 2,6 milliárd forint volt az orosz leánynál, ami mindössze harmada az első negyedévinek. Az így elért első félévi 10,4 milliárd forintos profit pedig alig fele a az egy évvel korábbinak. Az orosz fogyasztásihitel-állomány ugyanakkor a szezonalitás ellenére is bővült, éves alapon 36 százalékkal. Mindez azonban jelzi, hogy egyre kockázatosabb a hitelezés az elmúlt években az eredménynövekedés szempontjából eme meghatározó szegmensben. Az ugyan várható volt, hogy a végtelenségig nem nőhet ez a piac sem, azonban a visszaesés a vártnál korábban jött − véli Kuti. A sokkot ugyanakkor már a második negyedéves gyorsjelentéssel megkapták a piacok, a mostani hírek alapján pedig arra lehet felkészülni, hogy a jóval alacsonyabb kamatszint mellett már egyáltalán nem biztos, hogy megéri a kockázatok miatt ilyen fajta hitelt kihelyezni. Mindezt biztosan megérzi majd a bank is, ugyanakkor a rossz hírek sorozata önmagában nem feltétlenül vált ki újabb eladási hullámot. Az azért látszik, hogy az OTP a péntek óta némileg javuló hangulatban sem tud emelkedni, hétfőn is szinte egész nap esett a részvény árfolyama. Technikai szempontból a 4000 forintos szintet érdemes figyelni, amelynek a szignifikáns áttörése hozhat komolyabb esést a részvény piacára.