A 2014. júliusi adatfelvétel tanúsága szerint a negyedéves konjunktúramutató az áprilisi 9 pontról 18 pontra emelkedett. Ez a a kutatás 2010-es kezdete óta a legmagasabb érték, hasonló szinten utoljára 2011 elején állt (2011 januárjában 16 pontot ért el).

Nem enyhül a bizonytalanság

A többi indikátor közül a bizonytalansági mutató 35 ponton áll, 1 ponttal alulmúlva az áprilisit; ez a bizonytalanság stagnálására utal az év eleji megugrást követően. Jó hír viszont, hogy ez az érték elmarad az egy, illetve két évvel korábbi értékétől (2013 júliusában 37 ponton állt, 2012 júliusában 42 ponton). A mutató értéke arra utal, hogy az aktuális tendencia nem egységesen érinti az üzleti szférát, továbbra is csak a gazdaság egy részét érinti, a többiek még nem érzékelik - vélik a kutatók.

Több részmutató is javult

A GVI negyedéves konjunktúramutató tíz komponensből áll. A friss felmérés alapján úgy tűnik, hogy mostani javulás több forrásból származik: a jelenlegi és várható üzleti és jövedelmezőségi helyzettel, valamint a jelenlegi megrendelésekkel, termelési szinttel és a várható beruházásokkal és létszámváltozással kapcsolatos vélekedések is egyre derűlátóbbak. Az utóbbinál az is kedvező, hogy a várható létszámmmal kapcsolatos megítélés mutatója a soha nem látott 9 ponton áll.

Ezzel szemben a vállalatok a várható termelési szintjüket és kapacitáskihasználásukat kevésbé jónak ítélik meg az előző negyedévhez képest.

Forrás: GVI