Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Eurostat által hétfőn közölt végleges adatok szerint a 19 országot tömörítő eurózónában, az elemzői várakozásokkal összhangban, éves összevetésben 1,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak augusztusban. Júliusban 1,3 százalékot tett ki az éves szintű áremelkedés, míg egy évvel korábban 0,2 százalékot - írta az MTI.

A 28 tagú unióban 1,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves összevetésben. Júliusban 1,5 százalékos, tavaly augusztusban pedig 0,3 százalékos volt az éves infláció. Júliushoz képest az euróövezetben 0,3 százalékkal, az unióban pedig 0,2 százalékkal növekedtek a fogyasztói árak.

A gyakran változékony energia-, élelmiszer- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 1,2 százalékkal, havi szinten pedig 0,3 százalékkal nőtt az euróövezetben augusztusban. A végleges adatok megegyeztek az augusztus utolsó napján közölt előzetes adatokkal.

Az energiaárakat nem számolva éves szinten 1,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben. Az energia 4,0 százalékkal, azon belül az üzemanyagok ára 5,2 százalékkal, drágult. A szolgáltatások ára 1,6 százalékkal, az élelmiszer-, alkohol- és dohánytermékeké pedig 1,4 százalékkal növekedett.

A legnagyobb gazdaságok közül Németországban 1,5 százalékkal, Olaszországban 1,4 százalékkal, Franciaországban 1,0 százalékkal, Spanyolországban 2,0 százalékkal, Nagy-Britanniában pedig 2,9 százalékkal ugrottak meg a fogyasztói árak.

Az Eurostat Magyarország esetében éves összehasonlításban 2,7 százalékos áremelkedést, az előző hónaphoz képest viszont stagnálást jelzett augusztusról.