Az államháztartás első negyedéves hiánya 536,7 milliárd forint volt - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adataiból. A hiány az egész évre tervezett 877,4 milliárd forint 61,2 százaléka. Egy évvel ezelőtt a deficit 701,2 milliárd forint volt, a tavalyinál kedvezőbb egyenleg egyaránt köszönhető a bevételek növekedésének és a kiadások mérséklődésének. Banai Péter Benő, a NGM költségvetési államtitkára a tárca sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a bevételi oldalon mind a három nagy területen, a céges, a lakossági és a fogyasztási adók bevételei is magasabbak a tavalyinál. A legkiemelkedőbb a változás az áfánál van, ebből 684 milliárd folyt be az első három hónapban, ez 67 milliárddal magasabb a tavalyi bevételeknél.

Az államháztartás kiadásai annak ellenére elmaradnak a tavalyitól, hogy az áprilisi családtámogatásokat - a húsvét miatt - már a harmadik hónapban kifizették, igaz, a tavalyi kiadásokat márciusban növelte az önkormányzatok konszolidálása. A bevételek növekedése egyértelműen a javuló gazdasági pályának köszönhető, vagyis a hiánycél tartható - mondta Banai Péter Benő.

Növelik a kiadásokat

A kormány a napokban benyújtotta az idei költségvetési törvény módosítását: ebből a legnagyobb kiadás a Budapesti Közlekedési Vállalat 52 milliárd forintos adósságának átvállalása.

A tervek szerint 15 milliárd forint lesz az Erste Bank 15 százalékának megvásárlása - ez az összeg még magasabb is lehet. A részvényvásárlás az uniós módszertan szerint nem növeli a hiányt, de a hazai elszámolásban igen.

A többi kiadásnövelő tétel, a hazai és az uniós elszámolási hiányt is növelik: a gyermekétkeztetés bővítésére 3,7 milliárd forint jut. További 3,7 milliárd mehet az adósságkonszolidációban részt nem vevő önkormányzatok fejlesztési támogatására.

A honvédség kurdisztáni missziójára 10 milliárd forintot kap a honvédelmi tárca, míg a kormányfő által favorizált autóút-fejlesztésekre 11 milliárdot javasol a kormány. A Liget Budapest Projekt is megjelenik a 2015-ös költségvetésben, erre csak az idén 10,3 milliárd forintot költenek.

A többletkiadások 42,1 milliárddal növelik az idei kiadásokat, ám a államháztartás magasabb kamatbevételei ezeket a kiadásokat részben ellensúlyozzák, a nettó kamatkiadások akár 30-40 milliárd forintot is elérhetik. Az NGM szerint a tervezetnél magasabb növekedés révén az adóbevételek 50 milliárddal lehetnek magasabbak, így az idei 2,4 százalékos hiánycél teljesíthetőnek látja az NGM.