Az NGM online államháztartási fogadóóráján az MTI kérdésére válaszolva emlékeztetett: a konvergenciaprogramban tételesen bemutatott, a költségvetési egyenleget érintő negatív és pozitív elmozdulások mellett is az Országvédelmi alapból a GDP 0,6 százalékának megfelelő összeg áll rendelkezésre, s ez biztosíthatja azt, hogy esetleges kedvezőtlenebb makrogazdasági folyamatok esetén is tartható legyen a 2,7 százalékos hiánycél.

Banai Péter Benő hangsúlyozta: az Országvédelmi Alap tartalékainak felhasználásáról a 2013-as költségvetési törvény rendelkezik, ennek értelmében október előtt egyáltalán nem lehetséges a tartalék elköltése, és ezután is csak akkor kerülhet sor a tartalék felszabadítására, ha a hiánycél nincs veszélyben.

Kevés folyt be a tranzakciós illetékből is

A helyettes államtitkár - a pénzügyi tranzakciós illetékből befolyt, időarányosan kis összeget firtató kérdésre válaszolva - jelezte: a kormány a jelenleg rendelkezésére álló információk alapján nem tart szükségesnek további intézkedéseket a hiánycél elérése érdekében. A konvergenciaprogram már számol az alacsonyabb bevétellel.

Egyben arról tájékoztatott, hogy a Magyar Államkincstár eleddig a törvényi kötelezettségének megfelelően, határidőben teljesítette az illetékre vonatkozó befizetési kötelezettségét.

A gázárral a bányajáradék is csökkent

Azzal kapcsolatosan, hogy a bányajáradékból az idei év első három hónapjában 18,5 milliárd forintnyi költségvetési bevétel származott, kevesebb az előző év hasonló időszaki 33,8 milliárd forintnál, Banai Péter Benő arról tájékoztatott, hogy a bányajáradék összegét befolyásolja a gáz árának változása. Mivel jogszabály alapján a földgáz hatósági ára csökken, így az ez alapján fizetett bányajáradék bevételét is korrigáltuk - tette hozzá az államtitkár.

Nem számolnak a jegybanki veszteség visszatérítésével

Az NGM helyettes államtitkára szerint számos tényező változása is hozzájárul ahhoz, hogy a kormány nem számol azzal, hogy a 2014-ben jegybanki veszteséget kellene visszatérítenie. Ilyen tényező lehet az árfolyameredmény, amely a konvergenciaprogramban szereplő árfolyam mellett magasabb lehet; az, hogy a jelenlegi jegybanki alapkamat mellett a jegybank kamatkiadásai jóval alacsonyabbak lehetnek a korábban feltételezettnél; illetve az, hogy a jegybank által bejelentett növekedési hitelprogram keretében a kéthetes jegybanki kötvény, illetve betétállomány csökken, és ez szintén a kamatkiadások csökkenését eredményezi.