Pleschinger jelezte, hogy a további MNB-lépések laposabb hozamgörbét céloznak, de az intézkedések már a most is létező nem-konvencionális intézkedésekre épülhetnek.

A decemberben megjelenő friss jegybanki inflációs jelentésben jelentősen ronthatja a GDP-növekedési kilátásokat az MNB. (Az előző előrejelzés még 3,2 százalékos növekedést vázolt idénre, illetve 2,5 százalékosat jövőre, az interjúból nem derül ki pontosan, hogy mely számra vonatkozhat a növekedési kilátások jelentős rontása, de mivel az idei harmadik negyedévi GDP-adat 2,3 százalékos lett, így optimistának mutatkozhat a 3,2 százalékos idei növekedési előrejelzés - jegyzi meg a Portfolio.hu).

Pleschinger szerint elméletileg lehetséges, hogy az output gap - azaz a tényleges és a potenciális növekedési ütem közötti különbség - csak 2017 vége után záródhat.

"Ha az a helyzet áll fenn, hogy van mozgástér a további lazításra, akkor jó eséllyel megnézzük a célzott nem-konvencionális eszközeinket" - fogalmazott a monetáris tanács tagja. A Portfolió megjegyzi, hogy Virág Barnabás a jegybanki stáb vezetője szerdán azt jelezte, hogy decemberben finomhangolás jöhet a jegybanki eszköztárban a további lazító lépések keretében, hogy ellensúlyozzák az inflációban és a gazdasági növekedésben mutatkozó lefelé irányuló kockázatokat.

Pleschinger szerint a további lazító lépések egyike az lehet, hogy a kereskedelmi bankok jegybanki betétben parkoltatott pénzét átcsatornázzák az állampapírpiacra, de hozzátette, hogy ezt a lehetőséget még nem vitatta meg a Monetáris Tanács.

A jegybankár szerint a jegybank célja a laposabb állampapír-piaci hozamgörbe, azaz a hosszabb hozamok további leszorítása. A Portfolio.hu szerint mivel Plecshinger a meglévő eszközök további használatát jelezte, illetve egyik opcióként a kéthetes jegybanki betétből való "kiterelést" vázolta, ezért elképzelhető, hogy a jegybank tovább csökkenti azt a felső korlátot, amennyi kéthetes betétet befogad. Ennek volumenét év végére 1000 milliárd forintra csökkenti az MNB, az állomány 5000 milliárd körülről indult, most 1400 milliárd forint körül jár.

Pleschinger továbbá hangsúlyozta, hogy a jegybanknak nincs árfolyamcélja, illetve nem tervezi gyengíteni a forintot, a monetáris lazítás fókusza a kamatokon és a hitelezés élénkítésén van.