Nem teketóriázott sokat a kétharmados parlamenti többség, az első adandó alkalommal - vagyis a hétfői ülésén - elfogadta az országgyűlési képviselőknek járó juttatások bővítését. A javaslatot minden jelenlévő képviselő - az egy DK-s Vadai Ágnes kivételével - elfogadta - tudósított az MTI. Az indoklás szerint az egyébként hét törvényt módosító salátajavaslat gyors tárgyalására azért volt szükség, mert az országgyűlési törvény pontatlan, és például mindazon polgármesterek vagy önkormányzati képviselők, akik parlamenti tisztséget viselnek, önkormányzati mandátumuk lejártáig továbbra is két díjazást vehetnének fel - nyilatkozta korábban Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

A törvényjavaslat erről is rendelkezett, de kerültek az elfogadott szabályokba olyan részletek, amelyekről korábban nem volt szó, illetve nem is szerepelt a 2012-ben elfogadott országgyűlési törvényben - amelynek szabályait először a most megválasztott parlamentre kellett alkalmazni. (Hiába csökken a képviselők száma csaknem a felére, 386-ról 199-re, összességében nem fog kevesebbe kerülni az adófizetőknek az új parlament.)

Az eredeti jogszabály is biztosította, hogy nem csupán a képviselői irodaházban, de a választókerületben is irodára jogosultak a képviselők - természetesen közpénzen. Üres iroda, nem iroda ezért annak telefon-, internet- és telefaxköltségeit(!) is az adófizetők állják - olvasható a 2012-ben elfogadott eredeti jogszabályban. Az irodai telefonköltségek mellett a képviselő jogosult mobiltelefon-juttatásra is: a készüléket az Országgyűlés Hivatala biztosítja, a havi költségek pedig a minimálbér 30 százalékáig (30 450 forintig) járnak.

A hétfőn elfogadott módosítás szerint azonban nem elegendő az irodabútor és az ingyenes internethasználat, de a rezsit is az adófizetőknek kell állni "így különösen a földgáz, villamos energia, ivóvíz, távhő, csatorna- és hulladékkezelési szolgáltatások beszerzésével összefüggő kiadásokat". A közpénzből fenntartott helyi irodára minden képviselő jogosult, függetlenül attól, hogy listás vagy egyéni mandátumot szerzett.

A javaslatot az újonnan létrehozott Törvényalkotási bizottság terjesztette elő. A mostani módosítás azt is leszögezi, hogy az Országgyűlés Hivatala által finanszírozott képviselői irodának nem használható olyan ingatlan, amely a képviselő tulajdonában, vagy a képviselő cégének tulajdonában van, esetleg ő maga, élettársa közeli hozzátartozója a cég vezető tisztségviselője.