A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Egyre inkább látszik az is, hogy a moratórium feloldása után sem fognak tömegesen a piacra kerülni az ingatlanok, mert ez a piac egyik szereplőjének sem érdeke − véli Wolf József, a BANKBROKER  értékesítési igazgatója. Ugyanakkor az is kérdés, mit is lehetne mondani egy olyan vevőnek, aki várakozik, hiszen minden kommunikációs csatornából más és más információt kap és így bizony roppant nehéz kialakítania saját  álláspontját.

Csak emlékeztetni akarok arra, hogy az elmúlt egy évben folyamatosan különböző listák keringenek a piacon, amelyek a bedőlt − és így elvben a moratórium feloldása után potenciálisan piacra kerülő − lakások adatait tartalmazzák. Arról ugyanakkor sehol nem esik szó, hogy ezek a listák még bőven a válság éve előtti, 2006−2007-es évben bedőlt ingatlanokat tartalmazzák. Ez is bizonyítja tehát, hogy akár két év is beletelhet, mire a válság után bajba került emberek és ingatlanjaik ilyen státusba kerülnek.

Arról sem beszélnek eleget, hogy ezekben az ingatlanokban még emberek élik mindennapjaikat, márpedig tapasztalatom szerint a vevők nagy részének morális gondot is okoz ez a helyzet. Nem beszélve arról, hogy ezen ingatlanok adásvétele igen komoly jogi és egyéb jártasságot feltételez, amivel egy átlagos vásárló nem is rendelkezik.

Persze nagyon jól hangzik, hogy vegyünk ingatlant a piaci ár 60-70 százalékán, de érdemes mindent mérlegelni, mielőtt az ember egy ilyen bonyolult vételbe belevág. A mai piacon ezen ingatlanok nélkül is lehet jó vételeket találni, olyan ingatlanokat, amelyeket belátható időn belül élvezni tud a vevő − és nem kell akár egy évnél is  több időt várnia, jogi csatározásba kezdenie, mire beköltözhet hőn vágyott otthonába.