A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) beszállítókkal szembeni késedelmes fizetésére, illetve a 30 napon túli kintlévőségeinek mértékére kérdezett rá Vona Gábor jobbikos parlamenti képviselő a miniszterelnöknél.

"Több beszállító is panaszkodik arra, hogy a NAV a rá irányadó fizetési határidőket rendre elmulasztja, a számlákat csak késedelmesen fizetik meg. Olyan jellegű tájékoztatást is kaptam, amely szerint a visszatartott számlák kifizetését elősegíti, ha a jogosultak személyesen Tállai Andrásnál járnak közben" - olvasható a képviselő írásbeli kérdésében, amely az Országgyűlés honlapján jelent meg.

Vona kérdésére Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter megbízásából a NAV-elnök, NGM-es államtitkár Tállai András válaszolt, aki tagadta, hogy nála közbenjárnának a beszállítók, hogy fizessen nekik a NAV. "A kérdésében megfogalmazott állítással szemben a NAV vezetője nem tart személyes kapcsolatot az adózókkal, ügyfelekkel vagy a beszállító partnerekkel" - írta Tállai.

A NAV tartozása 452 millió forint

A NAV 30 napon túli tartozásállománya 2017. június 14-én 452,6 millió forint volt. Tállai szerint a tartozásállomány a szállítói számlák díjtételeinek, illetve a kapcsolódó teljesítésigazolásoknak a felülvizsgálatából adódik.

Vona arra is rákérdezett - mintha rendelkezne erre vonatkozó információkkal -, hogy jóllehet közel 60 fő foglalkozik a NAV szervezeti keretein belül a közbeszerzések bonyolításával, tervezik-e a NAV közbeszerzéseinek önálló jogi személyiséggel rendelkező gazdálkodó szervezetbe történő kiszervezését?

Tállai válasza szerint az adóhivatalnál jelenleg 30-an foglalkoznak közbeszerzések lebonyolításával, a kiszervezésre azonban nem válaszolt, annyit közölt, hogy "közbeszerzésekkel foglalkozó, önálló jogi személyiséggel rendelkező gazdálkodó szervezet létrehozását" nem tervezik.