A központi költségvetés adóssága a múlt hét végén 25 159,9 milliárd forint volt, ami 63 milliárd forintos csökkenés az előző évhez képest - közölte a friss adatokat az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. a honlapján.

A központi költségvetés GDP-arányos adóssága múlt hét végén 76,3 százalékra rúgott. A költségvetés adóssága nem tartalmazza az önkormányzatok és az elkülönített állami alapok adósságát, amely további mintegy 900 milliárd forintot tesz ki az MNB adatai szerint.

A költségvetés adóssága a 25 ezer milliárdos határt első ízben augusztus első hetében lépte át a mutató - azóta nem csökkent ezen szint alá. Az ÁKK-t felügyelő Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint nem is várható érdemi változás a következő hónapokban, ugyanis a kieső uniós pénzeket a kormány a megnövelt kötvénykibocsátásokból finanszírozná meg - jelentette be még a múlt héten Banai Péter Benő, az NGM államháztartásért felelős államtitkára.

Az unió több eljárást és vizsgálatot is indított Magyarország ellen, emiatt késnek egyes uniós kifizetések, miközben a kormány az uniós programok kifutása miatt "csúcsra járatja" az uniós kifizetéseket - így a kieső bevételeket átmenetileg saját zsebből kell finanszírozni. Az NGM adatai szerint az idei első hét hónapban 1200 milliárd forintnyi uniós támogatást fizettek ki - ez 170 milliárddal több, mint tavaly, miközben az unió tavalyhoz képest 280 milliárd forinttal kevesebb támogatást utalt át. A kormány nagy szerencséje, hogy az uniós támogatások késése az uniós elszámolásban szereplő eredményszemléletű államháztartási hiányt nem befolyásolja, így tartható a GDP 2,4 százalékára rúgó idei éves deficitcél.

Igaz, eközben várhatóan elszáll a pénzforgalmi hiány: a NGM adatai szerint júliusban az államháztartás deficitje már 894,1 milliárd forint volt - ami az egész évre tervezett hiány 100,2 százaléka. Mindez annak ellenére történt, hogy az adóbevételek bődületes ütemben növekedtek - a  szaktárca adatai szerint 400 milliárddal voltak magasabbak a a tavalyiaknál. Az NGM által bejelentett plusz hiányfinanszírozás viszont növeli az uniós elszámolásban is fontos államadósságot. Ennek ellenére a kormány "reméli", hogy sikerül csökkenő pályán tartani az adósságot.