A több millió forintra rúgó kintlévőségek és a fizetési kötelezettségek rendezésére vonatkozó tárgyalások sikertelensége miatt országosan 8 intézményben korlátozni, illetve leállítani kényszerül energetikai szolgáltatásait a Dalkia Energia Zrt - közölte a társaság.

A 8 intézmény átlagosan 144 napja nem fizeti tartozásait, de van olyan intézmény, ahol a legrégebbi, ki nem fizetett számla több mint 400 napja járt le. A korlátozás elsősorban megyei, illetve települési önkormányzatok fenntartása alá tartozó oktatási- és nevelési intézményeket, kollégiumokat érint. Az érintett nagyatádi városi, valamint a barcsi, mátészalkai, csengeri, nagykátai és váci megyei fenntartású intézmények tartozása összességében eléri a 65 millió forintot.

A Dalkia Energia a közelmúltban több mint 25 település intézményeivel sikeresen folytatott egyeztetéseket a tartozások átütemezéséről, és azok befizetéséről. A korlátozni kívánt 6 településen azonban nem jártak sikerrel.

"Az elmúlt hónapokban a kintlévőségünk egyik intézmény esetében sem csökkent, noha folyamatosan egyeztetéseket kezdeményeztünk, a fenntartók egy része a tárgyalásoktól is elzárkózott. Társaságunk hosszas mérlegelés után, a többi ügyfelünk és a munkavállalóink érdekeire tekintettel kénytelen volt a szolgáltatások szüneteltetése, illetve korlátozása mellett dönteni" - mondta el Asztalos Andrea, a Dalkia Energia Zrt. kommunikációs igazgatója. "A döntés minden érintett intézmény esetében 2011. december 1-jétől lép életbe. A Dalkia Energia Zrt. természetesen nyitott a további párbeszédre az érintett intézményekkel, bízva a mielőbbi kompromisszumos megoldás lehetőségében" - tette hozzá a kommunikációs igazgató.

Az országosan mintegy 250 telephellyel rendelkező Dalkia Energia fontosnak tartja hozzátenni, hogy bár a korlátozások bevezetésére és a szolgáltatás leállítására már jóval kisebb arányú tartozás esetében is lehetőség lett volna, a társaság igyekezett a végsőkig időt biztosítani a fenntartóknak a finanszírozási nehézségek megoldására. További hitelezést azonban úgy, hogy közben nem látszik a megoldás lehetősége, sajnos nem tudunk felvállalni - tette hozzá Asztalos Andrea.