Négy magyar termékkel, a debreceni páros kolbásszal, a fröccsel, a bajai halászlével és az alföldi kamilla virágzattal 54-re bővült a hungarikumok száma- jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter (képünkön) Debrecenben.

A tárcavezető a debreceni páros kolbászt olyan népi eredetű ételnek nevezte, amely saját kultúrával rendelkezik a mangalica-tenyésztéstől a feldolgozáson és a kereskedésen át a vendéglátásig. Az pedig, hogy a 200 éves fröccs - amelyből 50-60-féle ismert - bekerült a hungarikumok közé, a szőlőtermesztést és a kulturált borfogyasztást is segítheti - fűzte hozzá. Az egyedülálló bajai halászlé ezer éves halászati kultúrára támaszkodik, s a köré szervezett fesztivál több mint tízezer embert vonz évente - ecsetelte a földművelésügyi miniszter, a magyar Alföld legértékesebb gyógynövényének, a népi gyógyászat legfontosabb felfedezésének nevezve a negyedik új hungarikumot, a kamilla virágzatot.

A magyar gyógyvizek hungarikummá nyilvánítása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége és a Magyar Fürdőszövetség. Magyarországon a természetes vizek strandjait nem számítva mintegy 200 gyógy-, és élményfürdő működik, közülük 86 rendelkezik az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal gyógyfürdő-intézmény engedélyével.

Fazekas Sándor elmondta azt is, hogy a debreceni tanácskozás döntése alapján a Magyar Értéktárba került a szerencsi csokoládé, ezzel 127-re nőtt az értéktárban lévő termékek száma.

Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője bejelentette: képviselőcsoportjuk kezdeményezi hazai elkülönített fejlesztési forrás létrehozását annak érdekében, hogy a hungarikumok igazi piaci szereplőkké válhassanak itthon és külföldön egyaránt. A volt debreceni polgármester szerint nem elég a termékek kiválósága, meg kell szervezni, hogy olyan "piaci volumenben" készüljenek, ami megalapozza a sikert.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere közölte: a város szeretné elérni, hogy másik nevezetes terméke, a debreceni mézeskalács is felkerüljön a hungarikumok listájára.