Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hét hatóság háromszáz főt mozgósító, ötnapos nagyszabású ellenőrzést tartott a Ganz-telepen. Veszélyes műszaki cikkek, romlott élelmiszerek és százmillió forintot meghaladó értékű hamis márkajelzésű ruha forgalomba hozatalát akadályozták meg - áll a NAV közleményében. (Képünk egy korábbi akción készült.)

Hozzáteszik: a távol-keleti eredetű könnyűipari áruk hazai központi elosztójának számító területen folyamatosak a hatósági ellenőrzések. A legutóbbi átfogó ellenőrzés-sorozatot a korábban feltárt jogsértések súlya és volumene, valamint a karácsonyra szánt áruk kiskereskedelmi terítésének megkezdése indokolta.

Az akcióban a budapesti Kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakhatóságán túl részt vett a rendőrség is. Hozzájuk csatlakoztak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevetési járőrei, akik folyamatosan ellenőrizték a ki- és belépő forgalmat, valamint a szállítmányok papírjait. Öt nap alatt csaknem ezer személyt igazoltattak és hétszáz gépjárművet vizsgáltak át.

Az egyik ellenőrzésen a NAV járőrei 100 millió forintot meghaladó értékű, főleg népszerű és nívós világmárkák hamis márkajelzésű utánzataira bukkantak. Az iparjogvédelmi jogok megsértése miatt az árukészletet a helyszínen lefoglalták, így megakadályozták a vásárlók megtévesztését és a márkatulajdonosok, valamint a szabályosan forgalmazók érdekeinek sérelmét. Az ügyben büntetőeljárás indul.

Az adóellenőrök elsősorban az igazolatlan eredetű áruk felkutatására és a feketefoglalkoztatásra koncentráltak. A kereskedők döntő többsége a helyszínen nem tudta igazolni a legális beszerzést, így ők további vizsgálatra számíthatnak. A revizorok az ellenőrzések mintegy kétharmadában állapították meg, hogy a telepen dolgozókat bejelentés nélkül foglakoztatják, vagy maga a munkáltató is adószám nélkül, feketén végzi tevékenységét. Az ellenőrzéseken több, adótartozást felhalmozó kereskedő is fennakadt, a végrehajtók összesen 7,5 millió forint értékben készpénzt, árut és gépjárműveket foglaltak le.

A Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága a helyszínen mintegy fél tonna lejárt szavatosságú, esetenként már bűzlő élelmiszert és több mint ezer romlott tojást semmisített meg, két esetben pedig húsipari termék hűtés nélküli szállítása miatt szabott ki bírságot.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkatársai több mint húszféle, súlyos veszélyt jelentő termékre - főleg hosszabbítókra, rádiókra, akkumulátoros zseblámpákra, hajvágó készletre - bukkantak, melyek lefoglalásával hozzávetőleg 600 vásárlót óvtak meg az esetleges fizikai sérülésektől és vagyoni károktól. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai több kereskedőt felszólított a tűzvédelmi szabálytalanságok megszüntetésére.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ellenőrei a külföldiek tartózkodási jogosultságát, munkavégzésük feltételeit, illetve a cégek bejelentési kötelezettségének teljesítését vizsgálták. A több mint negyven idegenrendészeti ellenőrzést követően tizenhét fő tartózkodási jogosultságának felülvizsgálatára indítottak eljárást, az elmaradt munkáltatói bejelentések miatt pedig mintegy 2 millió forint közrendvédelmi bírság kiszabása várható.

A tapasztalatok tükrében, valamint a karácsonyi áruterítésre tekintettel a területen további, a vásárlókkal szembeni visszaélések kiszűrését is szolgáló ellenőrzések várhatók - fogalmaz a közlemény.