Januárban tovább nőttek a magyarországi üzemanyageladások: benzinből 5, gázolajból 11 százalékkal fogyott több az egy évvel korábbinál a NAV adatai szerint. A töltőállomások ettől némileg eltérő adatokat közöltek az adóhatósággal, a közforgalmú kutakon mért forgalom rendre 6 és 13 százalékos bővülést mutatott. (A gázolaj esetében a jelentősebb eltérést az magyarázza, hogy a nagyfelhasználók - MÁV, Volánok, busz- és kamionflotta-üzemeltetők, stb. - saját telephelyükön tankolnak.)

Nagy az ugrás egyes megyékben

A tavalyi helyzethez képest abban természetesen nincs változás, hogy a legnagyobb forgalmat az ország központi régiójában mérik: Budapest és Pest megye kútjain keresztül értékesítik a teljes üzemanyagmennyiség közel egyharmadát, míg a többi megye részesedése 1-8 százalék között szóródik.

A benzineladások a legnagyobb tempóban - 13 százalékkal - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nőttek (nem kizárt, hogy ehhez a tavalyihoz képest jóval bizonytalanabb ukrajnai helyzetnek is köze van a vámszigor miatt eltűnő üzemanyagturizmus mellett). A kutak gázolajforgalma a leginkább Csongrádban (+40 százalék) és Somogyban (+31 százalék) ugrott meg, de bőven átlagon felüli volt a Komárom-Esztergom megyei 25 százalékos bővülés is.

Felemásan alakultak az adóbevételek

Az áresés - ami azóta már meg is fordult - negatívan érintette az üzemanyageladások után befolyó áfabevételeket. A Napi.hu számításai szerint - a KSH által közölt havi átlagárakat alapul véve - januárban a tankolások után befizetett áfa 26,6 milliárd forintra rúghatott, ami közel tizedével múlja alul a 2014 januárjára kalkulált értéket.

A forgalom növekedése ugyanakkor emelte a jövedékiadó-bevételeket, az egy évvel korábbihoz képest közel 9 százalékkal 41 milliárd forint közelébe. Együtt vizsgálva a két közterhet az látszik, hogy adóbevételi szempontból az üzemanyag-árcsökkenés (amely az áfabevételeket mérsékelte) valamint az eladások növekedésének hatása (amely a jövedékiadó-bevételeket gyarapította) gyakorlatilag kioltotta egymást.

Pontosabban ha csak hajszállal is, de a forgalomnövekedés hatása bizonyult erősebbnek: az áfa- és jövedékiadó-bevételek általunk kalkulált januári 67,5 milliárd forintos összege nem egészen 1 százalékkal volt nagyobb a 2014 januárjára számítottnál.