Hónapról hónapra több mobiltelefonszámot hordoznak: márciusban már 913 574 olyan szám működött Magyarországon, amelyek más szolgáltatóhoz tartoztak, mint eredetileg, tehát mind amilyenre az előhívó alapján gondolni lehetne - derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) statisztikájából.

Ez a szám a hordozottság adott havi állapotát jelzi, vagyis azok a számok, amelyeket egyszer hordoztak, de utána "visszatértek" eredeti szolgáltatójukhoz, nincsenek benne a statisztikában. A KSH legfrissebb adatai szerint 11,87 millió mobiltelefon-előfizetés van Magyarországon, tehát a számok 7,7 százaléka hordozott.

Van megoldás

Az NMHH működtet egy oldalt, amelyen bárki ellenőrizheti, hogy egy adott telefonszám melyik szolgáltatónál van. Bár a művelet captcha-kóddal védett (a robotok kiszűrése érdekében), így a keresés nem a leggyorsabb, de egy hosszabb hívás előtt érdemes lehet ellenőrizni, hogy milyen szolgáltatónál van az adott szám.

A kereső használatánál érdemes figyelembe venni, hogy a hordozási adatok munkanapokon 20 órakor frissülnek, valamint új hordozások esetén az átadó és átvevő szolgáltatók 20 és 24 óra között szüntetik meg, illetve kezdik meg szolgáltatásaikat. Így előfordulhat, hogy egyes számoknál nem a legfrissebb adatok vannak az NMHH adatbázisában.

Ha valaki internet közelében, két módon is lekérdezheti díjmentesen az egyes telefonszámokat. A mobilszolgáltatók mindegyikénél működik a díjmentesen hívható 1748-as szám, ahol a keresett telefonszám előhívó vagy körzetszámát kell megadni, és beütni a 6- vagy 7-jegyű számot, majd megnyomni a # gombot. Ezt követően egy hang bemondja, hogy az adott szám mely szolgáltató hálózatában működik.

Mindez telefonhívás nélkül is működik az úgynevezett USSD kód segítségével. Ha így akarja az ügyfél megtudni, hogy egy adott telefonszám hordozott-e, akkor be kell írni a *126* kódot, majd a keresett telefonszám előhívó vagy körzetszámát és hívószámát, majd jön a # jel és a hívás gomb, amivel hívást nem indít, csak elküldi a kódot. A telefon ezt követően írja ki, hogy a keresett szám milyen szolgáltatónál működik.

Már 12 éve lehet számot hordozni

A számhordozás lehetősége 2004 május 1-től Magyarország uniós csatlakozása óta adott. Az első évben már csaknem 66 ezer számot vittek át a felhasználók más szolgáltatókhoz. A félmilliót 2012 novemberében, a 900 ezret pedig most márciusban lépték át a számhordozások.