A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Az igazán csak most kezdődő nyári utazási szezonban a tapasztalatok szerint hatalmas tömegek gyűlnek össze időnként, akik ki szeretnék váltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK). Idén a korábbiaknál is nagyobb lehet július közepe után a tumultus, mivel az első félév adatai az előző évihez képest igen jelentős visszaesést mutatnak.

Mint az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) megtudtuk, 2011 első hat hónapjában az egészségbiztosítási szervek mintegy 182 ezer kártyát állítottak ki, ami közel húszszázalékos csökkenés 2010 azonos időszakával összehasonlítva. Tavaly összesen több mint 226 ezer EEK-t váltottak ki a magyarok. Az így szerzett védelem a legtöbb uniós országhoz hasonlóan nálunk is egy évre szól, így sokan vélhetően időzítik a kiváltást. Gondot csak az jelenthet, ha ez az időzítés éppen a szabadságolási csúcsidőszakkal esik egybe.

Csak az igény mérséklődött?

Sokkal valószínűbb azonban, hogy egyszerűen az EEK iránti igény mérséklődött. Több alkuszcég és biztosító is jelezte ugyanis, hogy egyre elterjedtebbé válnak az utasbiztosítások. A biztosítási védelemről gondoskodók pedig úgy gondolhatják, hogy felesleges még az uniós plasztikot is igénybe venni, utóbbival ugyanis csak az állami ellátásra szerez az utazó jogosultságot. (Tény persze, hogy ezt ingyenesen teszi lehetővé.) További gondot okozhat, hogy több országban (ilyen Belgium, Luxemburg, vagy Franciaország és Finnország) az egészségügyi ellátások, gyógyszerek költségeit meg kell előlegezni, és az EEK csak a visszaigénylésre jogosítja fel a tulajdonosát.

Nem véletlenül hangsúlyozzák a biztosítók minden utazási szezon előtt, hogy az EEK mellett (lehet, hogy a meggyőzés annyira hatásossá vált, hogy ma már akár helyette) érdemes külön védelemről is gondoskodni. Részben az említett önrész "kivédésére" (az utasbiztosítás ebben az esetben is teljes költségtérítést garantál a biztosított részére), de a szélesebb használhatóság miatt is. Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, vészhelyzetben egy idegen országban nehéz utánanézni, melyik rendelőnek milyen szerződése van, de többnyire az sem biztosítható, hogy a bajba került válassza meg, hol lássák el. Az EEK azért sok honfitársunknak nyújthatott segítséget. Mint ugyanis az OEP-től megtudtuk, az első félévben 6548 darab ennek alapján kiállított számlát vettek nyilvántartásba, a térített összeg pedig mintegy 675 millió forint volt.

Hol használható az EEK?

Az EEK 27 uniós tagállam, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc területén érvényes. A kártyával igénybe vehető ellátás a legtöbb európai országban rendkívül széles körű, kiterjed például a várandós nők gondozására és a már létező krónikus betegségek (például asztma, cukorbetegség, rák) kezelésére is. Államközi egyezmény alapján azonban így csak a sürgősségi ellátás vehető igénybe a magyar turisták által igen kedvelt Horvátország, valamint Montenegró és Bosznia-Hercegovina területén.