A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az igénylők számával kapcsolatban a Napi Gazdaság május közepi érdeklődését a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azzal hárította el, hogy a pályázatok jelentős része várhatóan csak a határidő közeledtével fog beérkezni, így azok számáról és az igényelt összegről a későbbiekben tudnak tájékoztatást adni. (A cégek többnyire csakugyan rendre az utolsó pillanatban kapnak észbe minden támogatási igény, adatszolgáltatási, adóbevallási határidő előtt.)

Értesüléseink szerint május 15-ig mindössze egymilliárd forintnyi igény érkezett be a vállalkozásoktól. Elképzelhető, hogy egyes cégeket az adminisztráció tartott eddig távol a támogatás igénylésétől, de az is, hogy mégsem okozott akkora problémát a béremelés megfinanszírozása. A KSH statisztikáiból mindenesetre 2012 novembere és 2013 márciusa között a munkanélküliek számának lassú, de egyenletes növekedése látható; a minimálbér-emelés miatti esetleges elbocsátások hatása egyelőre nem érzékelhető, nincs a szezonalitás szokásos alakulásától eltérő kiugró havi adat a felmérésben.

Ismeretes, hogy a munkaadói érdekképviseletek a minimálbér-emelésről szóló tavalyi megállapodást követően kérték a kormányzatot, hogy a minimálbéren és garantált bérminimumon kereső alkalmazottakat foglalkoztató jelentős ágazatokban kompenzálják az 5,2 százalékos emelés okozta terheket. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) monitoring bizottságában született egyezség szerint a munkaadók egy összegben igényelhetik a tavalyi év végén foglalkoztatott alkalmazottaik béremeléséhez nyújtott, hat hónapra szóló támogatást.

Az idei első félévben végrehajtott, esetleges érintett fizetési kategóriába tartozó létszámbővítésnél kiegészítő támogatást kérhetnek. A kérelmet írásban és elektronikus formában kell benyújtani, a kérelem mellékletét képező nyilatkozatok kizárólag elektronikus formában nyújthatók be május 31-ig. A támogatásról a munkaügyi központ a beérkezést követően 21 napon belül dönt. A döntést követően kerül sor a hatósági szerződés megkötésére és a támogatás egy összegű kifizetésére. A munkáltató a támogatás felhasználásáról augusztus 31-ig nyújt be elszámolást a munkaügyi központhoz.