Nem kicsi a tét: több ezer magyar cégre sújthatnak le Romániában

Csaknem tízezer magyar-román vegyesvállalatot büntethet meg a román adóhatóság az OECD új Transzferár Irányelve alapján, amennyiben elmulasztják benyújtani a transzferár dokumentációjukat a hatóság felé - figyelmeztet a Baker Tilly Hungária.
Napi.hu, 2016. március 9. szerda, 15:51

Harmincegy ország - köztük Románia - csatlakozott a 2016. január 27-én az OECD által kezdeményezett CBCR ("Country-by-Country reporting") bevezetésére irányuló multilaterális egyezményhez, ami csaknem tízezer romániai érdekeltségű magyar leányvállalat adminisztrációs terheit növelheti - emlékeztet közleményében az adótanácsadó és könyvvizsgáló cég.

A 15 pontból álló BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) program célkitűzései elsősorban a multinacionális vállalatok jövedelem-átcsoportosításának megakadályozását és elkerülését, valamint a transzferárazással kapcsolatos nagyobb átláthatóságot célozzák meg. Az egyezmény egyik kulcsfontosságú eleme a kötelező adatszolgáltatás, amely során akár a teljes vállalatcsoportról is kiadhatnak információt minden érintett adóhatóság részére a 2016-os évtől kezdődően.

A magyar tulajdonban lévő romániai vállalatokat is érintő változás egyik legfontosabb pontja, hogy már nemcsak a tulajdonosi kör, hanem az ügyvezetés egyezése esetén is kapcsolt vállalkozásról beszélhetünk. Ezzel a változással viszont az eddigieknél is bővebb lehet a dokumentálandó ügyletek köre.

Ennyit kockáztatnak

A hatályos romániai jogszabályoknak megfelelően, az országban működő nagyvállalatoknak az éves adóbevallással együtt idén március 25-ig, míg a kis- és közepes vállalatoknak a felszólítást követően 30 nap áll rendelkezésre, hogy a hatóságok felé benyújtsák azokat az anyagokat, amelyek a megelőző évben folytatott transzferárazással kapcsolatos ügyleteiket dokumentálják. Utóbbiaknál ugyanakkor egyes esetekben lehetőség van a benyújtási határidőt még 30 nappal meghosszabbítani.

Abban az esetben, ha az adott vállalkozásnak nem sikerül határidőre benyújtani a dokumentációkat az adóhatóság felé, akkor a nagy- és közepes vállalatoknak 2700-3200 euró (kb. 840-990 ezer forint), míg a kisvállalatoknak és egyéni vállalkozóknak 500-800 euró (kb. 155-280 ezer forint) közötti büntetést kell fizetni tranzakciónként.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

teuton, 2016.03.10 10:35

Nincs ebben semmi különös! Nem kellett volna mindenkit lehazugozni meg uszitani! Igy aztan van legalis (!) lehetöseg a visszacsapasra... Espedig nem visszamenöleges nemzeti törvenyekkel, amiket aztan az EU kesöbb elkaszal...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .