A zrt. idén családi jegyet vezet be, amely két felnőtt és két gyermek kedvezményes hajózását teszi lehetővé - ismertette. Tájékoztatása szerint a zrt. idei nagyberuházásai közé tartozik az 1891-ben épült Helka motorjának és kormányának cseréje, ami lehetővé teszi, hogy a hajó a saját tengelye körül, helyben megforduljon. A Helkára 40 millió forintot költ a zrt.

A cég 22 hajójára 60 millió forintot fordítanak a szezonkezdeti felkészülés során, a balatoni hajózás zászlóshajójának, a Szent Miklósnak a fejlesztésére pedig 15 milliót - sorolta a vezérigazgató. Hozzáfűzte: a vitorláskikötők újracölöpözése megkezdődött, s a 9,3 millió forintos beruházás pünkösdre fejeződik be. Ugyanekkora elkészül Balatonboglár, Balatonszemes és Szigliget kikötői fogadóépületeinek energiatakarékos fejlesztése, a napelemes beruházások összesen 10 millió forintba kerülnek.

Az, hogy Siófok, Balatonfüred és Keszthely együtt ünnepli a szezonkezdetet, azt jelképezi, hogy a Balaton-parti településeknek közös az érdeke és a felmerülő gondokat együtt oldják meg - mondta Bóka Ferenc, Balatonfüred polgármestere. Balázs Árpád, Siófok polgármestere szerint a Balaton akkor él, ha van rajta hajó. Húsvétkor a balatoni hajósok megmutatják, hogy téli álmából felébred a tó, újra életre kell - mondta.

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere kiemelte: a jelenlévők közös célja a régió erősítése, fejlesztése. Reményét fejezte ki, hogy egyszer Magyarország költségvetésében külön soron sok százmillió forint szerepel majd a Balaton fejlesztésére.

Az évad első hajója a hagyományok szerint Siófokról, a déli parti települések küldöttségeivel indul, és a balatonfüredi kikötőben a helyi fúvószenekar, a férfikar és a néptánccsoport szabadtéri előadásával fogadják. Ezúttal a Szigliget futott be a füredi kikötőbe, és vitte az érdeklődőket sétahajózásra az ünnepség végén.