Jóváhagyta az Oktatási Hivatal (OH) a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (NTK) új Nemzeti alaptantervnek és a kerettanterveknek megfelelő első, ötödik és kilencedik évfolyamok számára készített tankönyveinek többségét (a többi évfolyamon nem volt szükség az OH jóváhagyására), így azok nyomdába, majd szeptembertől az új terjesztési rendszeren keresztül a diákok kezébe kerülhetnek - közölte a társaság. Az idáig vezető út nem volt egyszerű, mivel nagyon szoros határidők mellett kellett átdolgozni az új előírásoknak megfelelő tankönyveket és tananyagokat, valamint alkalmazkodni kellett a szintén új tankönyvvé minősítési eljáráshoz, amelynek a feltételei csak február végén váltak ismertté. "Miközben az új jogszabályok miatt komolyan lecsökkent a tankönyvek fejlesztésének, jóváhagyásának, gyártásának ideje, a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó sikerrel vette az akadályokat és elkészült az új kiadványokkal, amelyek többségét már jóvá is hagyta az Oktatási Hivatal" - mondta el Kiss János Tamás, a piacvezető tankönyvkiadó vezérigazgatója.

A tankönyvek piacát szabályozó új rendszerrel kapcsolatos eddigi tapasztalatokról Kiss János Tamás vezérigazgató elmondta: "A korábbi határidők, például a kerettantervek vagy a tankönyvrendelet kihirdetésének csúszása után pozitívan értékeljük, hogy az OH gyorsan, általában egy hónap alatt minősítette a beadott kiadványokat. Némi aggodalomra adott okot ugyanakkor a Könyvtárellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. (Kello) rendszerének technikai akadozása, amely miatt kisebb-nagyobb fennakadások voltak a tankönyvek megrendelésénél." Optimizmusra adhat okot, hogy az érintettek igyekeznek mindent megtenni a cél elérése érdekében. Az NTK vezérigazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy vannak még a rendszerben feloldandó ellentmondások. Így például komoly fejfájást okozhat majd azoknak az új kerettantervekhez készülő tankönyveknek a sorsa, amelyek a május 15-i rendelési határidőig nem kapnak jóváhagyást, de később mégis felkerülnek a rendelhető kiadványokat tartalmazó jegyzékre.

Rohanás az idővel: fél hónap alatt kell legyártatni a könyveket

Az új rendszer nagy próbája az átalakított tankönyvterjesztés vizsgája, mely még csak most következik. A jelenlegi információk alapján az iskolák a megrendelésüket május 15-ig adhatják le, amit a példányszám tekintetében június 15-ig pontosíthatnak. Ezt követően a terjesztésért felelős Kello a megrendeléseket tíz nap alatt összesíti. A kiadók tehát csak június végén tudják meg, hogy pontosan mennyi tankönyvet kell legyártatniuk és eljuttatniuk a Kello raktárába július közepéig, ami minden korábbinál nagyobb időprés alá helyezheti őket a gyártás során. A zökkenőmentes iskolakezdés legfontosabb feltétele pedig, hogy az átalakított tankönyvterjesztési rendszer szeptemberig biztosan eljuttassa az iskolákba - a korábbitól eltérően most már - névre szóló, egyéni tankönyvcsomagokat.