"Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország területén a paksi atomerőmű 100 kilométeres körzetén belül lévő és később létesülő atomreaktorok együttes összteljesítménye ne haladhassa meg a 2 gigawattot?" - ezt a kérdést bocsátotta volna országos népszavazásra egy magánszemély, ám a kérdés és az aláírásgyűjtő mintapéldány hitelesítését az Országos Választási Bizottság (OVB) elutasította. A feltett kérdés nem felel meg az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló törvényben meghatározott egyértelműség követelmények - indokolta döntését az OVB.

A határozat ellen a kezdeményező kifogást nyújtott be, amit azonban az Alkotmánybíróság érdemi vizsgálat nélkül elutasított - derült ki a Magyar Közlöny legutóbbi számából.

Az OVB álláspontja szerint a kezdeményezés feltételezi, hogy a választópolgárok pontosan tisztában vannak azzal, hogy jelenleg mennyi az atomerőmű teljesítménye. A Paksi Atomerőmű Zrt. honlapjának adata szerint az atomerőmű névleges teljesítménye eléri a 2 gigawattot. A testület álláspontja szerint a választópolgároktól nem várható el a paksi atomerőművel kapcsolatos valamennyi, így többek között a fenti információ pontos és naprakész ismerete sem. A kezdeményezés az OVB álláspontja szerint megtévesztő is, mivel az szinte minden meglévő és létesítendő atomreaktor bővítését és építését megtiltaná, tekintettel arra, hogy a paksi atomerőmű jelenlegi teljesítménye 2 gigawatt.

A kifogástevő az előírt határidõn belül terjesztett elő kifogást az OVB határozatával szemben. Indokolás nélkül kifejtett álláspontja szerint a kérdés megfelel a népszavazási kezdeményezés követelményeinek, az aláírásgyűjtő ív hitelesíthető; a kérdés egyértelmű, a választópolgárok felkészültségének megítélése nem tartozik az OVB hatáskörébe. A kifogástevõ az OVB határozatának megsemmisítését, valamint az OVB új eljárásra utasítását kérte az Alkotmánybíróságtól.

Az OVB határozata ellen előterjesztett kifogásnak azonban tartalmaznia kell a jogszabálysértés megjelölését és annak bizonyítékait. A kifogást érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani, ha az elkésett, vagy nem tartalmazza a fent megjelölteket. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy az előterjesztett kifogás nem felel meg a törvényben előírt követelményeknek, így érdemben nem bírálható el. Az Alkotmánybíróság a tartalmi feltételeknek meg nem felelő kifogást ezért érdemi vizsgálat nélkül visszautasította, így az Országos Választási Bizottság döntése hatályban marad.