Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága szerdán fogadott el módosító indítványt, amely szerint már a közeljövőben összevonhatják az MNB és a PSZÁF feladat- és hatásköreit, ellátásukra pedig egy új szervezet jöhet létre.

Az államtitkár elmondta, a kormány is tárgyal majd a javaslatról. Kifejtette: "Magyarországon is el kell gondolkozni, hogy ha az elmúlt években nem sikerült az állam eladósodását fékezni és a devizahitelek arányát csökkenteni, akkor vajon jól működött-e ez a rendszer". "Úgy tűnik hogy nem egészen" - mondta az államtitkár.

A bizottság módosító javaslata szerint - amelyet a 2012. január 1-jétől hatályos új alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti jogszabályhoz nyújtott be a bizottság - az összevonásról és az új szervezet létrehozásáról sarkalatos törvény, pontosabban az új jegybanktörvény vagy a PSZÁF-törvény rendelkezhetne. Az előbbit kedden terjesztette be a kormány az Országgyűlésnek, és már január 1-jén hatályba is lépne.

Varga Mihály a műsorban elmondta, a szerdai soproni kormányülés egyik legfontosabb napirendi pontja a költségvetés áttervezése volt. Mind a bevételi, mind a kiadási oldalon terveznek lépéseket, 100-150 milliárd forintos átcsoportosításra van szükség ahhoz, hogy a 1,5 helyett 0,5 százalékos növekedéssel tervezett költségvetés "életképes maradjon" és a 2,5 százalékra tervezett hiány ne változzon - mondta Varga Mihály.

A tartalékokhoz alapvetően nem terveznek hozzányúlni, továbbra is a közel 300 milliárd forintos tartalékkal számolnak. Hozzáfűzte ugyanakkor: szükség lehet arra is, hogy még egyszer felülvizsgálják a tárcák költségvetését, és ahol lehetséges, ott plusz tartalékot képezzenek vagy zárolást hajtsanak végre, mondta.

Az adóterhek növelése lassítaná a gazdasági növekedést, a kormány sorra átnézi a szóba jöhető tételeket, az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszerhez nem fognak hozzányúlni, így maradnak a fogyasztási típusú adók - áfa, jövedéki adó -, "ezeket a kormány tüzetesebben átvizsgálhatja" - jelezte Varga Mihály. Hangsúlyozta, hogy a sarokszámokat nem változtatják.

A Magyar Hírlap csütörtöki hírére reagálva, amely szerint létrejön a Pénzügyminisztérium, és ő lesz a miniszter Varga Mihály azt mondta: azt, hogy egyáltalán lesz-e pénzügyi tárca, a kormány majd eldönti, ha szükség van rá és a helyzet indokolja a miniszterelnök hoz majd döntést.