Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mindössze hat érdemi módosításról tesz említést a Vidékfejlesztési Minisztérium a tegnap benyújtott, mai zárószavazás előtti módosítója indoklásában, míg a többi változást pontosító, illetve technikai jellegűnek írja le. Igaz, ez utóbbiak között azért akadnak komoly változások is: mint például az, hogy a kényszerhasznosításra kijelölt földműves adásvételnél azonos, első ranghelyen állhat a haszonbérlővel az elővásárlásra jogosultak között. Vagy az, hogy földet az állam, az egyház., illetve önkormányzat részére is lehet ajándékozni, továbbá hogy a Nemzeti Földalap nemcsak birtokpolitikai, hanem közérdekű célok érdekében is élhet elővásárlási jogával.

Így lehet elbirtokolni, örökölni

A tárca által érdeminek ítélt módosítások közé tartozik, hogy ha a föld tulajdonjogát végrendelettel ruháznák át, akkor a közjegyző a hagyatéki eljárás során hivatalból megküldi azt engedélyezésre. Ilyenkor figyelmen kívül kell hagyni az elővásárlással kapcsolatos előírásokat, és nem kell földbizottsági állásfoglalás sem. A mezőgazdasági igazgatási szerv az engedélyezési eljárásban az örökös szerzőképességét, illetve azt vizsgálja, hogy a végintézkedés nem vezet-e a szerzési korlátozás megsértéséhez, vagy megkerüléséhez. A hatóság meg is tagadhatja a tulajdonszerzés jóváhagyását, ilyenkor a végrendelet e pontjait érvénytelennek kell tekinteni.

Szintén új elem az elbirtoklás útján való tulajdonszerzés engedélyeztetése, ahol szintén nem kerül sor az elővásárlással kapcsolatos paragrafusok alkalmazására az eljárásban. A hatóság a szerzési korlátokat, illetve a zsebszerződés lehetőségét vizsgálja, és azt, hogy valóban fennállnak-e az elbirtoklás feltételei.

Ki vehet részt az árverésen?

Újdonság a végrehajtási, felszámolási, vagy önkormányzati adósságrendezési eljárásban árverés vagy pályáztatás útján való termőföld értékesítés lehetősége. Ilyenkor az eljárást a végrehajtó, felszámoló, vagy pénzügyi gondnok felkérésére a mezőgazdasági igazgatási szerv bonyolítja le az árverést egy, a későbbiekben a részleteket tartalmazó rendelet előírásai szerint. Az eljárásban nem kell kikérni a helyi földbizottság állásfoglalását. Árverésnél nem alkalmazhatóak az elektronikus árverés szabályai. Az árverésen az vehet részt, aki a szerzési képességét, elővásárlási rangsorban elfoglalt helyét, illetve az egyéb szükséges nyilatkozatokat a helyszínen megteszi, illetve okiratokkal a helyszínen személyesen igazolja. Több, azonos ranghelyen álló elővásárlásra jogosult vevő közül a szakigazgatási szerv jelöli ki a nyertest. Amennyiben a szakigazgatási szerv megtagadja az árverési vevő javára a tulajdonszerzés jóváhagyását, vagy az árverés sikertelen, a föld az állam tulajdonába, a földalapba kerül. Az NFA a döntést követő 30 napon belül köteles megfizetni a végrehajtónak, felszámolónak a földrészlet becsértékét.

A haszonbérletet is engedélyeztetni kell

Szintén érdemi módosítás, hogy a tulajdonszerzésből kizárható az a magánszemély, akivel szemben az ügyletet megelőző 5 évben a szerzési korlátok kijátszását célzó jogügylet megkötését állapították meg. Ahogyan az is, hogy nem szerezhet földhasználati jogosultságot offshore cég, illetve nyilvánosan működő részvénytársaság.

A haszonbérletnél a jogszabály megtartja különválással létrejött mezőgazdasági termelő szervezet esetében azt, hogy a cégjogi változást követő öt évig a birtokmaximum számításánál a jogelőd összes földjét bele kell számítani. Az viszont lazítás, hogy a birtokmaximum 1800 hektárig meghaladható a termelőszervezet tagjának legalább egy éve tulajdonában lévő földje használatával. Változás, hogy az előhaszonbérleti rangsorban a mezőgazdasági termelő szervezetek  korábbinál előbbre kerültek, ám szigorítás, hogy nem élhet előhaszonbérleti jogával az a szervezet, amely csőd-, felszámolási- vagy végelszámolási eljárás alatt van. A haszonbérleti szerződéseket szintén engedélyeztetni kell, kivéve ha közeli hozzátartozók között kötötték meg.

A törvénymódosítás elfogadásáról ma délelőtt szavaz a parlament, eközben pedig a Kossuth téren a legutóbbi módosítások ellen fellépő civil szervezetek szerveztek tüntetést. Ángyán József egykori államtitkár pedig korábban attól tette függővé, hogy kilép-e a Fidesz frakcióból, hogy megszavazzák-e a képviselőtársai a törvényt.