A válság előtti időszakhoz, azaz 2008-hoz képest 141 ezer fővel, 44 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma - áll a Policy Agenda elemzésében. Azok száma viszont, akik a KSH adatgyűjtése során arról számoltak be, hogy az elmúlt időszakban nem volt munkájuk, mintegy húszezer fővel csökkent. Ezt a közfoglalkoztatás bővülése magyarázhatja: míg 2010. májusában 104 ezer fő dolgozott közfoglalkoztatás keretében, jelenleg 124 ezer főről számolt be a statisztikai hivatal.

A válság kezdete óta 120 ezerrel, 2010-hez képest mintegy ötvenezerrel nőtt azoknak a száma, akik semmilyen, még szociális ellátást sem kapnak az államtól. E tábor nagysága a legfrissebb adatok szerint már 276 ezer fősre rúg. Ez azt jelenti, hogy 2013-ban a munkaügyi rendszer ügyfeleinek 54 százaléka olyan személy, aki nem kap tanácsadáson és információn kívül segítséget az államtól ahhoz, hogy elhelyezkedhessen.

Európa legrövidebb ideig tartó álláskeresési támogatási rendszerét vezette be a jelenlegi kormány. Ennek hamar megjelent a társadalmi hatása, mivel 2010-hez viszonyítva 104 ezer fővel csökkent az álláskeresési támogatásban részesítettek száma. Ez a szám nagyságrendileg megegyezik azzal a 122 ezer fővel, amit az ellátás nélkül maradottak 53 ezres, a munkaügyi hálózat nyilvántartásából kikerültek 41 ezres, illetve az álláskeresési támogatás letelte után a segélyezettek közé átkerültek 28 ezres táborának összegét jelenti.

A Policy Agenda az adatok alapján úgy látja, a jelenlegi kormány nem tudott kitörni abból a helyzetből, amit a gazdasági válság okozott. Az elemzés szerint egyértelműen látszik, hogy a költségvetési hiány mindenáron történő lefaragásának áldozatul esett a munkanélküliek jelentős része. Rajtuk láthatólag még a közmunka sem segített, hiába fordít rá jelentős összegeket a kormány.