Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió nevében, érdekében amerikai áron kért energiahordozót Azerbajdzsántól Magyarország. Ezzel címmel közöl rövid hírt a közép-ázsiai ország abc.az gazdasági-üzleti hírportálja Ilham Aliyev államfő magyarországi tárgyalásairól. Egy másik néhány soros cikkben beszámolnak a magyar-azeri stratégiai megállapodás aláírásáról, amely lezárta Aliyev és Orbán Viktor magyar miniszterelnök budapesti találkozóját.

A portál az előbbi tudósításban a két politikus záró sajtótájékoztatójából egy momentumot emel ki, azt, amely az energiahordozók lehetséges áráról szólt. Orbán elmondta a sajtókonferencián, hogy tájékoztatta az azerbajdzsáni elnököt a magyar kormány energetikai prioritásairól. Eszerint a legfontosabb cél az, hogy az energiaforrások Magyarországon az észak-amerikai áron legyenek elérhetőek.

Nem finom célzások

Partnerekre van szükségünk és Azerbajdzsán nagyon fontos szerepet játszhat ebben. Stratégiai érdekünkről van szó, ami nem csupán Magyarországnak, hanem az egész Európai Uniónak fontos - idézik Orbán Viktor szavait. A magyar kormányfő hozzátette még ehhez, hogy még a déli gázfolyosó sem teszi lehetővé Magyarországnak, hogy azeri gázhoz jusson. Ezért szomszédaihoz és az EU-hoz fordul, hogy alakítsuk ki az egységes európai energiapiacot - folytatják az idézetet.

Ilham Aliyev válaszában megjegyezte, hogy az energiaügyekkel kapcsolatos magyar-azeri tárgyalások hamarosan megkezdődhetnek. Remélem, hogy ezek az egyeztetések nagyszerű eredményekkel zárulnak majd - idézi a hírportál Azerbajdzsán elnökét. Ugyanakkor az az érdekünk, hogy energiaforrásainkat maximális áron értékesítsük, ugyanis kitermelésük és szállításuk óriási befektetéseket igényel - ütötte vissza a magyar kollégájától érkező labdát Aliyev. Emellett megjegyezte, hogy a világ és Európa válsága még messze nem ért véget.

Nem olyan egyszerű

Az azeri elnök szavait támasztja alá, hogy az említett déli gázfolyosó építése csak az elmúlt hetekben kezdődött meg és fontos pénzügyi, illetve egyéb részletei még kérdésesek - derül ki az abc.az egyik korábbi híréből. A cikk szerint Takehiko Nakao, az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) elnöke kijelentette, hogy a bank minden további nélkül nyújthat hitelt olyan regionális projektekhez, mint ez a gázvezeték-építés. A bank a munkában részt vevő magánvállalatoknak adhat kölcsönöket.

Ugyanakkor Olly Norojono, az ADB azerbajdzsáni képviselője azt mondta, hogy ehhez az érintett cégeknek kell hitelt kérniük a banktól. Az ADB-hez november elejéig nem érkeztek ilyen kérések.

A déli gázfolyosó gyakorlatilag a gázvezetékek láncolata, amelyen, ha elkészül, azeri gázt lehet majd szállítani az EU-ba Grúzián és Törökországon keresztül. A vezetékfektetést hivatalosan idén ősszel kezdték el.

(A magyar-azeri talákozóról tudósításban számol be az Azernews angol nyelvű portál is.)