Áder János köztársasági elnök határozatára a kormányfő a Magyar Érdemrend középkeresztjét adta át Johannes Singhammernek, a Bundestag alelnökének, Michael Glos korábbi szövetségi gazdasági miniszternek, Erika Steinbachnak, a CDU/CSU-frakció emberi jogi szóvivőjének, a Német Elüldözöttek Szövetsége elnökének és Cornelia Pieper korábbi külügyi államminiszternek. A Magyar Érdemrend tiszti keresztje kitüntetést kapta Karl Holmeier, a Bundestag európai ügyek bizottságának rendes tagja, Klaus Brähmig, a Bundestag német kisebbségekért és kitelepítettekért felelős bizottságának elnöke, valamint Jens Ackermann, a Bundestag magyar-német baráti tagozatának volt elnöke.

Orbán beszédében kiemelte: arra, hogy a berlini fal ne épülhessen vissza, egyetlen garancia volt, Németország újraegyesítése. "Hálával gondolunk azokra a német politikusokra, akik akkor a gyors újraegyesítés mellett döntöttek és ezzel végleg garantálták a mi szabadságunkat is" - mondta a magyar miniszterelnök.

Úgy fogalmazott: a magyarok szerint az embert az ellenfelei tehetik igazán naggyá, és a barátai igazán erőssé, és ez különösen aktuális a mai világban, amikor új gazdasági, politikai és katonai erőrendszer bontakozik ki a szemünk előtt. Ma hét német politikus kapott magas rangú kitüntetést, ők Magyarország barátai, mert önérdek nélkül, a következmények mérlegelése nélkül mindig kiálltak az ország mellett - mutatott rá.

Arra is emlékeztetett, hogy a parlamentben is több képviselő az önérdek mérlegelése nélkül mindig kiáll Németország mellett, és amikor Németország újraegyesítése volt napirenden, a folyamatot lassítani akarókkal szemben a magyar képviselők habozás nélkül álltak az egyesítés mellé.

Orbán kijelentette: a barátság mindig sokat ér, de különösen felértékelődik a nehéz időkben. Angela Merkel német kancellárt idézve a kormányfő azt mondta: az első világháború kitörésének 100., a második világháború kezdetének 75. és a berlini fal leomlásának 25. évfordulóján Európa adós a nagy kihívásokra adott válaszokkal. Egy német bölcsesség szerint azonban, ahol akarat van, ott út is van. Ez a magabiztos, mégis realista hozzáállás a mai európai helyzethez igazítva úgy szól, hogy ott van út, ahol van akarat - vélekedett. Hozzátette: ezért a magyar-német barátság jegyében azt kívánjuk, legyen végre egység és európai akarat, hogy út is legyen, amelyen haladva Európa elfoglalhatja méltó helyét az új világrendben.