A kanadai bevándorlási minisztérium februárban közölte: Kanadában szinte a nullára csökkent az új magyarországi menedékkérők száma azóta, hogy hatályba lépett az ilyen ügyeket kezelő javított elbírálási rendszer. A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki szerdától háromnapos látogatást tesz Kanadában, Ottawából nyilatkozott telefonon az MTI-nek. Németh Zsolt kiemelte: találkozott Jason Kenney bevándorlási miniszterrel, Morris Rosenberg külügyminiszter-helyettessel, Raynell Andreychukkal, a szenátus külügyi bizottságának elnökével és a kanadai parlament magyar baráti tagozatának tagjaival.

Tárgyalásairól az államtitkár elmondta: Kanada és Magyarország között az általános külpolitikai kérdésekben egyetértés van. Kanada köszönetet mondott, amiért magyar diplomaták a líbiai konfliktus idején Tripoliban, a szíriai válság idején pedig Damaszkuszban ellátták Kanada képviseletét. A damaszkuszi magyar nagykövetséget tavaly decemberben hagyták el a diplomaták, a nagykövetség addig Ausztrália, Nagy-Britannia és Kanada képviseletét is ellátta.

Az államtitkár arra is kitért : Magyarország támogatja, hogy az EU, az Egyesült Államok és Kanada között szabadkereskedelmi megállapodás jöjjön létre, ez egyfajta "gazdasági NATO" lehetne, amelynek létrehozásával "a nyugati világ szorosabbra zárja sorait". Úgy vélte, a megállapodás megkötésével a magyar-kanadai kereskedelmi forgalom is akár 20-30 százalékkal növekedhet.

Németh Zsolt tárgyalásain a torontói magyar főkonzulátus újranyitásáról is beszélt, ezt a lépést - mint mondta - Kanada támogatja, a magyar közösség pedig nagy örömmel fogadja. A külképviselet újranyitásának a honosítás miatt nagy a jelentősége, és a magyar közösség identitásának megerősítésében is fontos szerepet játszhat. Ráadásul Toronto - amelynek körzetében a legtöbb kanadai magyar él - az ország fontos gazdasági központja is, így a kétoldalú gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez is hozzájárulhat - fogalmazott Németh Zsolt.

Az államtitkár később Niagara Fallsban részt vesz az Észak-Amerikai Magyar Református Diaszpóra Konferencia rendezvényén, amelyen A magyar nemzetkép Észak-Amerikában címmel tart előadást.