Hogy korrupciós eset miatti szankcióról van szó, vagy az Orbán-kormány Oroszországgal kapcsolatos irányvonala miatt adott-e jelzést Washington, azt válaszolta: több réteg rakódik egymásra, az első a korrupciós vádaké. A második szintjét Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár nyilatkozatához köti, aki több közép-európai országgal kapcsolatban fogalmazott meg bírálatot korrupció miatt.

A harmadik réteg Németh szerint a nagypolitikáé (például a civilszervezetekkel szembeni fellépés, az Ukrajnával kapcsolatos megszólalások, vagy Orbán Viktor illiberalizmust emlegető tusnádfürdői beszéde), és a transzatlanti kereskedelmi szerződés is ide tartozik.

"Nemrég jártam egy washingtoni konferencián, ahol Victoria Nulanddal és Miroslav Lajèák szlovák külügyminiszterrel szerepeltem együtt. Ott már érzékelhetőek voltak a Magyarországgal kapcsolatos, egymásra rakodó problémák, a tapasztaltakról tájékoztattam is a külügyminisztert és a miniszterelnököt" - mondta Németh a Válasznak.

Németh, akit a Fidesz atlantista szárnyához sorolnak, elmondta, hogy "nem vagyok semmilyen "ista", magyar politikus vagyok, aki a nemzeti érdek szempontjából tartja hasznosnak az Amerikai Egyesült Államokkal, mint a világ egyik meghatározó nagyhatalmával való szoros együttműködést".