Németországban felélesztik és kibővítik a pénzügyi rendszer stabilitását szolgáló alapot, amelynek hatóereje a tervek szerint 400 milliárd euró lesz, segítségét pedig kötelező lesz elfogadni.

A mi ajánlatunkat nem szokták visszautasítani

A Financial Times Deutschland című üzleti lap pénteki beszámolója szerint a német pénzügyminisztérium egy törvénytervezetben azt javasolja, hogy az állam az úgynevezett különleges pénzügyi piaci stabilizációs alapon (SoFFin) keresztül akkor is a szorult helyzetbe került bankok segítségére siethessen, ha a társaságok nem igénylik az állami tőkét és a vele járó kötöttségeket. Berlin ezzel azt kívánja elérni, hogy valamennyi rendszerkockázati jelentőségű bank biztosan megfeleljen az Európai Bankhatóság (EBA) követelményeinek.

A tervezet szerint elő kell írni a bankoknak, hogy forduljanak segítségért a pénzügyi szervezetek felügyeletéhez (BaFin), ha a hatóság által meghatározott idő alatt nem sikerül biztosítaniuk a megfelelő tőkeellátottságot. Amennyiben pedig valamely társaság nem hajlandó az együttműködésre, a BaFin kötelezheti az állami tőke elfogadására.

A hatóság jogkörét azért szükséges bővíteni, hogy ne kerüljön veszélybe a pénzügyi rendszer stabilitása, ha nincs elég piaci forrás a tőkehelyzet megerősítésére - áll a tervezetben, amely a jövő héten kerül a kormány elé.

Tízmilliárd euró fölötti friss tőke kell

Az EBA csütörtökön megjelent adatai szerint a rendszerkockázati jelentőségű német bankoknak összesen 13,11 milliárd euró friss tőkét kell szerezniük 2012 közepéig a 9 százalékos tőkemegfelelési követelmény teljesítéséhez.

A SoFFin-t 2008-ban hozták létre, amikor elmélyült a pénzügyi válság. Az alap egyebek között kisegítette a Commerzbankot 18 milliárd euróval. Az állam cserébe a részvények 25 százalékát kapta, így a legnagyobb tulajdonos lett a második legnagyobb német bankban. A SoFFin felkérésre segített, 2010 végéig működött, összesen 300 milliárd eurót mozgathatott meg.

Az újraélesztett alap hatóereje 400 milliárd euró lehet a javaslat szerint. A korábbi rendszerhez képest ugyancsak újdonság, hogy az alap mellett létrehoznának egy társaságot, amelyre a bankok átruházhatnak vállalati kötvényeket és államkötvényeket is. Ezzel tisztulna a bankok mérlege, kikerülnének belőle a kockázatos értékpapírok, ami erősítheti a társaságok iránti piaci bizalmat.