A jogvédő szervezet közleményben úgy vélte, a magyar menedékjogról szóló törvény módosítása a háborúk és üldöztetések elől menekülők tízezreit veszélyezteti, Magyarország pedig továbbra is semmibe veszi kötelezettségeit az európai menekültügyi válság közepette.

Az augusztus 1-jén hatályba lépő törvénymódosítás olyan helyzethez vezethet, amelyben minden menedékkérőt, aki az országba valamely szomszédos balkáni államból próbál belépni, elutasítanak és Szerbiába toloncolnak. Ráadásul a most épülő határzárral is meggátolják "a menekültek és migránsok" belépését az országba - tették hozzá.

A szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy a hatóságok Magyarországon - vagy bármely más országban - nem tagadhatják meg a menedékkérők kérelmeik egyéni elbírálására való jogát. A módosítás alapján viszont a belépést minden olyan menedékkérőtől megtagadják majd, aki előtte egy olyan országon halad át, amely a magyar hatóságok által "biztonságosnak" tartott országok listáján szerepel, ideértve Szerbiát és Macedóniát is. Bárkit feltartóztathatnak a határon, aki egyszerűen átutazott ezeken az országokon, tekintet nélkül a származási országukra.

Az AI arra is felhívja a figyelmet, hogy a menekültügyi rendszerek Macedóniában és Szerbiában nem hatékonyak, és nem tudják garantálni a nemzetközi védelmet a rászorulóknak.

A szervezet elismeri, a helyzet tarthatatlan, az Európa határvidékein fekvő országokba rekordszámú migráns és menedékkérő érkezik, de hangsúlyozza: az egyik helyről a másikra küldözgetés nem megoldás, és nem menti fel az olyan országokat, mint Magyarország vagy Szerbia a jogi kötelezettségeik alól.

Az Amnesty International szerint a menedékjogról szóló törvény módosítása számos nemzetközi egyezményt sérthet: 1951. évi Genfi Menekültügyi Egyezmény; az Emberi Jogok Európai Egyezménye; A kínzás és más kegyetlen vagy megalázó büntetések elleni nemzetközi egyezmény; A Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya és Az Európai Unió Alapjogi Chartája, illetve ellentétes lehet Magyarország Alaptörvényével.