Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy módosítsa a Városligeti építési szabályzatot, hogy a Városliget közpark megengedett legkisebb zöldfelülete 70 százalék legyen? - szöveggel fogadta el a kérdést a bizottság.

Vagyis ha nem fellebbezik meg a döntést, valamint az LMP-nek sikerül összegyűjtenie nagyjából 135-140 ezer érvényes aláírást, budapesti népszavazás lehet a tervezett Múzeumi negyedről, hivatalosan nevén a Liget Budapest Projektről.

Három kérdést adott be a bizottsághoz Moldován, de csak ez az egy ment át. Az egyik elkaszált kérdés 3 százalékban maximalizálta volna a beépíthetőséget, a másik pedig zöldfelület helyett zöldterületre kérdezett rá - tudta meg a hírportál.

Amennyiben népszavazás lesz, és győznek a támogatók, akkor az jelentősen befolyásolja a terület beépíthetőséget. Azonban arról még hosszas értelmezési vita várható, hogy a zöldfelület és a zöldterület különbséget lehet-e tenni. Ugyanis a kormány és a Liget-projekt kivitelezői szerint a felület arra is érthető, ha füves borítást kap egy épület, a kritikusok viszont ezt úgy értelmezik, hogy élő, fás gyökérzet eresztésére alkalmas talaj marad a parkban.

De beleszámíthat a vízfelület is. Márpedig a Városligeti tó van annyira nagy, hogy nyáron külön medencét állítanak bele a vizes vb szinkronúszó versenyeihez.

A Városliget Zrt. reagált

A Liget Budapest Projekt terveinek megalkotása óta folyamatosak a társadalmi egyeztetések, és tavaly nyár óta külön miniszteri biztos felügyeli a park zöldfelületi megújítását Persányi Miklós személyében, aki életre hívta a Liget Park Fórum-sorozatot. A párbeszéd során végül 118 szervezet, intézmény és közösség képviselői fogalmaztak meg különböző észrevételeket, javaslatokat, illetve kérdéseket: összesen 558-at, melyek legnagyobb része alkalmas a megvalósításra, ezeket beillesztik a park végleges terveibe - írja a hírre reagáló közleményében a projektcég.

Mint írják, szerintük sem történhet meg a beruházás a lakók és a parkhasználók megkérdezése nélkül. Azonban arról nem írnak, hogy támogatják-e a népszavazási kezdeményezést.

A projektcég azt írta levelében, hogy a Liget Budapest Projekt utána nőne a park élvezeti értéke, rendbe tennék az elhanyagolt növényzetet, valamint 60 százalékról 65 százalékra nőne a zöldfelület aránya a parkban. A Városliget Zrt. megbízásából az Ipsos Zrt. tavaly tavasszal kétfázisú (kvalitatív és kvantitatív) kutatást végzett a budapestiek és a park használói körében, akik 69 százaléka szeretnének kulturális épületeket a területre.