Az Európai Unió 2014 és 2020 közötti Erasmus+ programjába az egyetemisták mellett iskolai csoportok, tanárok és szakemberek is bekapcsolódhatnak a köznevelési, a szakképzési, a felnőtt tanulási, valamint az ifjúsági szektorból.

A Tempus Közalapítvány adatai szerint az oktatás és képzés területén idén több mint 380 projekt megvalósítását támogatja a program az országban, ez 18 000 ember nemzetközi tapasztalatszerzését teszi lehetővé. A résztvevők száma 28,6 százalékkal nőtt tavalyhoz képest - közölték.

Idén 9500 diák és egyetemi hallgató, 7500 pedagógus, oktató és oktatási szakértő, valamint 860 intézményi munkatárs és diákokkal utazó kísérőtanár vehet részt a programban.

Az oktatással és képzéssel foglalkozó, támogatást nyerő intézmények 35,8 millió eurót, 10,5 milliárd forintot fordíthatnak nemzetközi együttműködésük megvalósítására. A projektek lehetnek stratégiai partnerségek, amelyekben több ország oktatási intézményei és szervezetei dolgozhatnak egy-egy közös témán, illetve az oktatás szereplői részt vehetnek külföldi képzéseken, szakmai gyakorlatokon vagy tanulmányutakon.

A felsőoktatási csereprogramként indult Erasmus idén 30 éves. Azt írták: ez idő alatt bebizonyosodott, hogy az uniós támogatással megvalósuló együttműködésben "látványosan fejlődik a résztvevők nyelvtudása és személyisége", emellett a program segíti a fiatalok munkába állását, a pedagógusok módszertani megújulását, a szakképzésben új eszközök és technológiák megismerését, ezáltal hozzájárul az oktatás és képzés minőségének javításához.