A nemzeti fejlesztési miniszter rendeletével módosította a földgáz rendszerhasználati díjakat, amelyek jellegüknél fogva nem eredményeznek változást az egyetemes szolgáltatás árában, így a Széll Kálmán Tervben megjelölt céloknak megfelelően nem növekednek a lakossági terhek - olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében. Az Index napokban megjelent cikke arról számolt be, hogy a Budapestiek és a Pest megyében élők a korábbinál kicsit olcsóbban, a vidékiek pedig kicsit drágábban juthatnak gázhoz júliustól, miután a kormány regionális tarifákat vezetett be a gázelosztói díjakban.

A fogyasztók által fizetendő gázdíj a rendszerhasználat (ezek között a földgáz-elosztás) mellett a földgáz-molekula díját és a szolgáltató árrését is tartalmazza, a lakossági fogyasztóknak e három tétel összegét kell megfizetniük gázszámlájukban. A tárca közleménye szerint annak ellenére, hogy a földgázelosztási díjak 2011. július elsejétől változtak, a három tétel összege továbbra is megegyezik a július elsejét megelőző időszak tételeinek összegével, így a lakossági gázár nem emelkedik a módosítás eredményeként. Az Index korábban arról írt, a Tigáz és a Főgáz szolgáltatási területein, bizonyos fogyasztói csoportoknak csökken az ár, míg az E.On, és a GDF Suez területein nő - igaz, a hatóságilag megszabott gázár eredendően az utóbbi cégek területén magasabb. A portál szerint bár az áremelkedés néhány száz forintnál nagyobb többletterhet egyelőre nem okoz sehol - ötszáz forintnál nagyobbra nem nyílik az árolló - a lehetőség azonban adott, hogy a regionális árszintek hosszabb távon eltávolodjanak egymástól.

A minisztérium közleménye felidézi, a földgázelosztási díj olyan rendszerhasználati díj, amelyet a földgáz belső piacára vonatkozó közös szabályokról szóló európai uniós irányelv értelmében a tagállamok energetikai hatóságai egyedi hatósági határozatban adnak ki 2011. március 3-tól. Az irányelv végrehajtására a földgázellátásról szóló törvény rendelkezései szerint 2012. január elsejével kerül sor, mivel a jelentős számú határozat kiadásának előkészítése a Magyar Energia Hivatal részéről felkészülési időt igényel. Eddig az időpontig a földgázellátásról szóló törvény biztosítja a nemzeti fejlesztési miniszternek a jogot a díjak rendeletben történő megállapítására, amely jogkör 2012. január elsejével megszűnik - teszik hozzá.

A díjmegállapítást egy zárószavazás előtt - a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló törvény módosításáról szóló javaslathoz - benyújtott módosító javaslat utalta a fejlesztési miniszter hatáskörébe.