Egész Európában negatív meglepetést okozott a második negyedéves GDP-re vonatkozó első gyorsbecslés: az országok többségében az előző negyedévhez képest jelentős lassulás állt be. A vártnál alacsonyabb növekedés ugyanakkor nem veszélyezteti a magyar kormány által 2011-re vállalt hiánycél teljesítését - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium kedd délután a második negyedévi, mindössze 1,5 százalékos hazai növekedési adatot kommentálva.

A kiadott közlemény - amely az ennél jobb hazai makroadatokhoz fűzött NGM-kommentárokhoz képest a szokásosnál később jelent csak meg - leszögezi: pontosan ilyen esetekre számítva került sor korábban a Stabilitási Alap felállítására, így a közel 90 milliárd forintos negatív hatás biztonságosan finanszírozható. A kormány továbbra is elkötelezett az államadósság csökkentése és a költségvetési egyensúly helyreállítása mellett, amelyet a 2012. évi költségvetés tervezésekor is következetesen érvényesíteni kíván.

A minisztérium értékelése szeirnt a legtöbb gazdaság jelentősen lassult az előző negyedévhez képest, hazánk pillanatnyilag a középmezőnyben foglal helyet. Aláhúzzák: a vártnál alacsonyabb érték elsősorban külső események miatt következett be. Az ipari adatok már a megelőző hónapokban arról árulkodtak, hogy lassult az exportmegrendelések üteme, ezenkívül negatívan hatott a svájci frank árfolyamának korábban nem tapasztalt erősödése a forinttal szemben, amely a megnövekedő törlesztő részleteken keresztül csökkenti a háztartási fogyasztást. Bár a lakásépítések továbbra is kedvezőtlen képet mutatnak, az uniós forrásokból finanszírozott fejlesztések a beruházások alakulását pozitívan befolyásolják, akárcsak az elmúlt időszakban megkezdett autóipari beruházások Magyarországon.

A közleményben nem szerepel, de Kármán András, az NGM államtitkára a Reutes kérdésére elmondta, hogy a kormány a 2012-es költségvetési törvénytervezetben fogja bemutatni a felülvizsgált makrogazdasági előrejelzését, amelyben a jelenlegi prognózisokhoz képest lehetnek változtatások. Az adóbevételekre vonatkozó előrejelzéseket a szeptemberben elkészülő új gazdasági előrejelzésekre építi a kormány - fogalmazott a tárca illetékese.