Az Eurostat hétfőn tette közzé az Európai Unió tagállamainak 2012-es államháztartási hiány- és államadósság adatairól szóló első jelentését és a nemzetközi szervezet közlése szerint a Magyarország GDP arányos költségvetési hiánya - Finnországéval holtversenyben - a hetedik legjobb az unióban, messze felülmúlva az Európai Unió átlagát - állapítja meg az NGM az Eurostat közlésére kiadott reakciójában.

Az Európai Unió egészében 17 tagállamnak volt magasabb tavaly az államháztartási hiánya az előírt 3 százaléknál - teszi hozzá az NGM.

"A kormány elkötelezett az államadósság csökkentése érdekében és ezt alátámasztják a most publikált nemzetközi adatok is, mivel, Magyarország azon hat tagállam egyike, ahol csökkent az adósság ráta, míg a másik 21 államban emelkedett. A megjelent adat egy újabb megerősítés arra vonatkozóan, hogy a számok alapján Magyarországnak ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól" - áll a közleményben.

Az Európai Bizottság szóvivője az Eurostat adatait nem kommentálta, de a hétfői sajtótájékoztatón a szóvivő továbbra is hangsúlyozta, hogy a most publikált adatokat is figyelembe veszi a bizottság abban a véleményében, amelynek alapján végül meghozza a döntést május végén a túlzottdeficit-eljárásokkal kapcsolatban. Emellett kiemelte, hogy a nominális értékeknél a végrehajtott intézkedések minősége és fenntarthatósága nagyobb hangsúlyt kap az edp alóli kikerülésről hozott dönésekben.